Ελληνικοί Αμυντικοί Εξοπλισμοί: ο Δρόμος Εμπρός - Φέλλιος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η εθνική άμυνα και ασφάλεια αποτελεί τον εθνικό σκοπό κάθε κράτους. Η επίτευξη αυτού του σκοπού έρχεται μέσω της χρησιμοποίησης όλων των παραγόντων της ισχύος του κράτους, δηλαδή τη διπλωματία, τις πληροφορίες, τις ένοπλες δυνάμεις και την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, δομείται η υλοποίηση του σχεδιασμού των αμυντικών εξοπλισμών από το κράτος με βάση τη συνάρτηση των υφιστάμενων οικονομικών δεδομένων και των σχέσεων μεταξύ των κρατών. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τη οικονομική και δημοσιονομική κρίση αλλά και τη συνεχόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη των προκλήσεων για τον οικονομικό σχεδιασμό των αμυντικών εξοπλισμών για τη δεκαετία 2025-2035. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των ελληνικών αμυντικών εξοπλισμών κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Έπειτα, αναλύεται συνοπτικά το οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο σύστημα και επιχειρείται μια πρόγνωση του ρυθμού των αμυντικών δαπανών με την τεχνική των δομημένων σεναρίων. Στη συνέχεια, αναλύονται με τη μέθοδο SWOT τα χαρακτηριστικά του πιθανότερου σεναρίου και τέλος εξάγονται συμπεράσματα και προτάσεις για τον προγραμματισμό των πόρων και των μέσων.
Μ.Δ.Ε. 17
Keywords: Αμυντικοί εξοπλισμοί; Δεκαετία 2025-2035; Τεχνική δομημένων σεναρίων; Ανάλυση SWOT