Οικονομικά των ο.τ.α.: οικονομική ανάλυση των ο.τ.α. βαθμού με την χρήση αριθμοδεικτών. Η περίπτωση του δήμου Καλαμάτας και του δήμου ανατολικής Μάνης για το έτος 2012 - Ηλιοπούλου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η χρηματοοικονομική ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των δήμων βοηθάει ώστε να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Με αυτό τον τρόπο οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να εντοπίσουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν οικονομικά προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται οικονομική ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού του απολογισμού και των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Ανατολικής Μάνης για το οικονομικό έτος 2012 με την χρήση αριθμοδεικτών. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση όσον αφορά την λογιστική των ΟΤΑ, τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό, τις οικονομικές καταστάσεις και τους αριθμοδείκτες που χρησιμοποιούνται στο δεύτερο μέρος. Στο δεύτερο μέρος αρχικά δίνονται κάποια γενικά στοιχεία των εν λόγω δήμων και στη συνέχεια αναλύονται οι αριθμοδείκτες προϋπολογισμού – απολογισμού και οικονομικών καταστάσεων τους. Τέλος γίνεται μία σύγκριση των παραπάνω δήμων με βάση την οικονομική ανάλυση που προηγήθηκε. Τα κυριότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την οικονομική ανάλυση των παραπάνω δήμων είναι ότι κανένας απ’ τους δύο δεν είναι υπερχρεωμένος και ότι και οι δύο έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται στις άμεσες υποχρεώσεις τους καθώς επίσης μείωσαν τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Επιπλέον ο Δήμος Καλαμάτας είναι αυτοδύναμος σε αντίθεση με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και οι δύο δήμοι είναι εξαρτημένοι. Τέλος ο Δήμος Ανατολικής Μάνης έχει την ικανότητα και δημιουργεί πλεονάσματα ενώ ο Δήμος Καλαμάτας εμφανίζει έλλειμμα το 2012.
Μ.Δ.Ε. 41
Keywords: Χρηματοοικονομική -- Δημοτικές επιχειρήσεις; Λογιστική -- Δημοτικές επιχειρήσεις; Χρηαματοοικονομική λογιστική -- Δημοτικές επιχειρήσεις; Επιχειρήσεις οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης; Οικονομικές καταστάσεις -- Δημοτικές επιχειρήσεις; Οικονομική ανάλυση δήμων; Οικονομικές καταστάσεις; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης