Το Ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η εσωτερική ασφάλεια των πολιτών και η εγκληματικότητα από το 2005 μέχρι το 2020 Μελέτες περίπτωσης - Κοτσάνου, Ισμήνη Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην εργασία αυτή το ερευνητικό ερώτημα σχετίζεται με τους παράγοντες που προσδιορίζουν την ελληνική δημόσια πολιτική αντιμετώπισης του εγκλήματος στην Ελλάδα από το 2005 μέχρι και το 2020. Θα εξεταστούν συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα κι θα χρησιμοποιηθεί η ποιοτική μέθοδος ανάλυσης. Η έννοια της Εσωτερικής Ασφάλειας κι οι βασικές προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, αποτελεί σπουδαία έννοια μελέτης της ελληνικής αλλά κι διεθνής βιβλιογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα με βάση το Ευρωπαϊκό κι Εθνικό Δίκαιο (Σύμβαση του Παλέρμου κι Άρθρο 187 ΠΚ), αποτελεί κι την βασική πρόκληση της Εσωτερικής Ασφάλειας, στην οποία η έρευνα αυτή θα επικεντρωθεί. Θα αναλυθούν τα πρότυπα της αντεγκληματικής πολιτικής, με σκοπό την παρουσίαση της προσπάθειας των αρχών να περιορίσουν τα ποσοστά της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Τούτο θα ενισχύσει την έρευνα σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά της ζωής και το οργανωμένο έγκλημα, με περαιτέρω προσθήκη των πολιτικών κι δράσεων που έχουν παρθεί από την πλευρά του σύγχρονου Ευρωπαϊκού και Ευρωπαϊκού κόσμου από το 2005 έως το 2020. Ένα από τα παραπάνω εγχειρήματα αποτελεί η Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με το επικαιροποιημένο περιεχόμενο της Ασφάλειας των Πολιτών, αλλά κι η νέα πενταετή στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας πανευρωπαϊκά. Επίσης, η έρευνα θα εξετάσει τον ρόλο της Αστυνομίας στην σωφρονιστική πολιτική στην Ελλάδα , δίνοντας και τα ποσοστά της εγκληματικότητας από την Ελληνική Αστυνομία. Με σκοπό όλα τα παραπάνω να γίνουν πιο κατανοητά θα συζητηθούν ορισμένοι παράγοντες που επηρέασαν την ύπαρξη του οργανωμένου εγκλήματος από το 2005 έως το 2020 στην Ελλάδα. Στο συμπέρασμα, θα δοθεί μια απάντηση κατά πόσον η προσπάθεια πρόληψης του εγκλήματος είναι αποδοτική στην Ελλάδα, βασιζόμενη στις απαντήσεις των επιστημόνων σε πραγματοποιούμενες συνεντεύξεις και στην επιστημονική βιβλιογραφική αναφορά.
The Greek Ministry of Citizen Protection: The internal security of citizens and criminality from 2005 to 2020 Case studies
Keywords: Έγκλημα, Πρόληψή του; Κοινωνικός έλεγχος; Ποινική δικαιοσύνη; Οργανωμένο έγκλημα, Πρόληψή του; Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Εσωτερική Ασφάλεια; Έγκλημα κατά της Ζωής; Εγκληματική Οργάνωση; Ποινικός Κώδικας; Πρότυπα Αντεγκληματικής Πολιτικής; Αστυνομία και Σωφρονιστική Πολιτική