Ο σύγχρονος ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄βαθμού, μετά την εφαρμογή του "προγράμματος καλλικράτης"-η περίπτωση του δήμου Καλαμάτας - Κουτσουλη, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού αποτελώντας το εγγύτερο στον πολίτη διοικητικό επίπεδο, αποτελεί βασικό θεσμό της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Αναπόφευκτα, η οικονομική κρίση που διέπει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα και για αυτήν καθώς οι χρηματοδοτήσεις από το κεντρικό κράτος μειώθηκαν σημαντικά. Η εφαρμογή του "Προγράμματος Καλλικράτης -Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης" αποτελεί την σημαντικότερη διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή του "Προγράμματος Ι. Καποδίστριας" και είχε σαν αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι λειτουργίες των Δήμων. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παρουσιάσει το θεσμικό πλαίσιο του νέου "Προγράμματος Καλλικράτης", τις αλλαγές και τις συνέπειες που επέφερε, μέσα από την μελέτη της περίπτωσης του Δήμου Καλαμάτας. Ειδικότερα περιγράφονται τα κυριότερα μοντέλα οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, οι λόγοι που έκαναν αναγκαία την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας και τα νέα όργανα διοίκησης των δήμων. Παράλληλα γίνεται αναφορά στην οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ α βαθμού και εξετάζονται οι επιπτώσεις της κρίσης σε αυτούς , όπως και οι μηχανισμοί παρακολούθησης της οικονομικής τους πορείας. Επιπλέον γίνεται ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του Δήμου Καλαμάτας με την χρήση αριθμοδεικτών καθώς και των απολογιστικών στοιχείων εσόδων και εξόδων για τα έτη 2008-2013. Τέλος εξετάζεται πως αρχές και κανόνες του σύγχρονου επιστημονικού μανατζμεντ μπορούν να εφαρμοστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση , έτσι ώστε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα και να επιβιώσει.
Μ.Δ.Ε. 176
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Local government -- Greece; Δήμοι και κοινότητες -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική ανάλυση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Local government -- Study cases; Τοπική αυτοδιοίκηση; Πρόγραμμα Καλλικράτης; Δήμος Καλαμάτας; Χρηματοοικονομικές καταστάσεις