Στάσεις και αντιλήψεις των φορολογούμενων απέναντι στη φοροδιαφυγή, (κίνητρα και αντικίνητρα) στην Ελλάδα. - ΒΕΛΛΗ, ΑΣΗΜΙΝΑ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που διαστρεβλώνουν την παγκόσμια οικονομία αλλά και την οικονομία της Ελλάδας είναι η φοροδιαφυγή. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας μας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αλλά και όλων των συναφών μορφών παραοικονομίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες σε κοινωνικό-οικονομικό-πολιτισμικούς τομείς. Κύριο μέλημα της κάθε κυβέρνησης είναι η πάταξη του φαινόμενου αυτού αντιμετωπίζοντας άμεσα τις συνέπειες, συνήθως με νέα σκληρά φορολογικά μέτρα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή της αντίληψης των φορολογούμενων για τη φοροδιαφυγή και των παραγόντων που οδηγούν ή αποτρέπουν το άτομο από τη φοροδιαφυγή. Μέσα από πρωτογενή ποσοτική έρευνα οι ερωτώμενοι καλούνται να καταθέσουν τις στάσεις και τις αντιλήψεις τους για το φαινόμενο αυτό καθώς και τους παράγοντες εκείνους που αποτελούν κίνητρα ή αντικίνητρα της παράνομης αυτής πράξης.
Μ.Δ.Ε. 333
Keywords: Φοροδιαφυγή