Αξιολόγηση της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2025 - Χασούρου, Αικατερίνη - Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Από το 2021 στη χώρα μας έχει ενεργοποιηθεί ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Συμπληρωματικά προς τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ανάπτυξης, το ΕΠΑ καλείται να θέσει κανόνες έγκρισης, διαχείρισης, παρακολούθησης, αξιολόγησης και ελέγχου των δράσεων και των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων σε επίπεδο επικράτειας, πάρα μόνο αυτό των ΜΟΠ, ΚΠΣ και ΕΣΠΑ, το ΕΠΑ σχεδιάστηκε στη βάση της προηγούμενης εμπειρίας της χώρας και των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Σύμφωνα με εκθέσεις και κείμενα εργασίας διεθνών οργανισμών και της αρθρογραφίας της οικείας επιστήμης, απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας κάθε αναπτυξιακού προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης του προγράμματος. Τι είναι αυτό που εξασφαλίζει στο σύστημα αξιολόγησης ενός προγράμματος την επιτυχία και ποιες αρχές πρέπει να το διέπουν, έτσι ώστε η αξιολόγηση να επιτυγχάνει τους καταστατικούς της σκοπούς; Και περεταίρω, το ΕΠΑ έχει σχεδιάσει ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα βασίζεται στις εμπεδωμένες και διεθνώς αποδεκτές αρχές που διέπουν τα συστήματα αξιολόγησης αναπτυξιακών προγραμμάτων; Τα ζητήματα αυτά τίθενται στο επίκεντρο της παρούσας εργασίας και μέσω της διεξαγωγής έρευνας θα απαντηθεί ο βαθμός στον οποίο το ΕΠΑ σχεδιάστηκε ώστε να συμμορφώνεται με τις αρχές αυτές αξιολόγησης.
National Development Program Evaluation of implementation during the program period 2021-2025
Αρ. Εισ.: 195 cd
Keywords: Οικονομική πολιτική; Οικονομικά αναπτυξιακά προγράμματα; Επενδύσεις, Δημόσιες -- Ελλάδα; Προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης -- Εκτίμηση -- Ελλάδα; Περιφερειακός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ); Παρακολούθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων; Σύστημα αξιολόγησης προγραμμάτων; Αρχές αξιολόγησης προγραμμάτων; National Development Program (NDP); Μonitoring of funded programs; Programs evaluation system; Programs evaluation principles