Η επίδραση της ιπποθεραπείας μέσω της προσέγγισης Hippo Kinesio-Educational Rehabilitation (Hi.K.E.R.) στη λειτουργικότητα των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση - Χάρμπας, Θεόδωρος Νεκτάριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η ιπποθεραπεία παρέχει πολλαπλά οφέλη στην κινητική, ψυχολογική και γνωστική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Σε ότι αφορά το επίπεδο της κινητικής αποκατάστασης των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, δίνεται βάση στη βελτίωση της αδρής κινητικής λειτουργίας. Η αδρή κινητική λειτουργία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση του επιπέδου λειτουργικότητας του παιδιού και κατ’ επέκταση για την ενσωμάτωση του στο κοινωνικό σύνολο. Η παρούσα εργασία διερεύνησε την επίδραση της ιπποθεραπείας -μέσω της προσέγγισης Hippo Kinesio-Educational Rehabilitation- στην αδρή κινητική λειτουργία και λειτουργικότητα των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Για τους σκοπούς της εργασίας, χωρίσαμε 20 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση τύπου σπαστικής τετραπληγίας σε δύο ομάδες (ομάδα παρέμβασης, ομάδα ελέγχου). Η ομάδα παρέμβασης, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ιπποθεραπείας βασισμένο στη προσέγγιση Hippo Kinesio-Educational Rehabilitation, με συχνότητα 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα για 4 μήνες.νΤα παιδιά και των δύο ομάδων αξιολογήθηκαν, σε επίπεδο αδρής κινητικής λειτουργίας, πριν την έναρξη του προγράμματος, 2 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος και 4 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος. Οι αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν με το εργαλείο Gross Motor Function Measure-88. Η βελτίωση της ομάδας παρέμβασης ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή της ομάδας ελέγχου 4 μήνες μετά την παρέμβαση. Συγκεκριμένα, η βελτίωση της ομάδας παρέμβασης ήταν: στην κατηγορία A 2,7 μονάδες, στην κατηγορία B 4,4 μονάδες, στην κατηγορία C 2,2 μονάδες, στην κατηγορία D 1,3 μονάδες και στην κατηγορία E 1,2 μονάδες, ενώ η βελτίωση της ομάδας ελέγχου ήταν: στην κατηγορία A 0,3 μονάδες, στην κατηγορία B 0,4 μονάδες, στην κατηγορία C 0,2 μονάδες, στην κατηγορία D 0,1 μονάδες και στην κατηγορία E 0 μονάδες. Το συνολικό σκορ του Gross Motor Function Measure-88 ήταν 4,53% στην ομάδα παρέμβασης, ενώ στην ομάδα ελέγχου 0,4%. Ειδικότερα, στην ομάδα παρέμβασης, η μεγαλύτερη βελτίωση, παρουσιάστηκε στην κατηγορία Β (κάθισμα), αλλά και στο συνολικό σκορ του Gross Motor Function Measure-88. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ιπποθεραπεία, μέσω της προσέγγισης Hippo Kinesio – Educational Rehabilitation, είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην αδρή κινητική λειτουργία των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση μετά από 4 μήνες.
Effect of hippotherapy -through the Hippo Kinesio-Educational Rehabilitation (Hi.K.E.R.) approach- on gross motor function of children with cerebral palsy
Keywords: Εγκεφαλική Παράλυση; Φυσικοθεραπεία; Νευρικό σύστημα - Ασθένειες - Θεραπεία; Κινητικές διαταραχές; Παιδιατρική; Cereblal palsy; Physiotherapy; Nervous system - Diseases - Treatment; Movement disorders; Pediatrics; Εγκεφαλική Παράλυση; Ιπποθεραπεία; Λειτουργικότητα; Θεραπευτική Ιππασία; Cerebral Palsy; Hippotherapy; Functionality; Therapeutic Horseback Riding