Οι εκλογές στις Περιφέρειες Η ιδιαιτερότητα τους για τις σχέσεις αντιπροσώπευσης και τη λήψη αποφάσεων. Μελέτη περίπτωσης των Περιφερειών Αττικής και Κρήτης - Τσιλογεώργης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία, πραγματεύεται το θέμα των Περιφερειακών Εκλογών, τις ιδιαιτερότητες που έχουν, καθώς και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της αντιπροσώπευσης και της λήψης αποφάσεων. Ειδικότερα, εξετάζεται η διαδικασία των εκλογών σε δύο Περιφέρειες, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κρήτης, δίνοντας έμφαση στις Περιφερειακές Εκλογές του 2014, ενώ επιχειρείται μια σύγκριση με τις Περιφερειακές Εκλογές του 2010. Επίσης, γίνεται μια σύγκριση των περιφερειακών συμβούλων που εκλέχθηκαν μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, δηλαδή ουσιαστικά εξετάζεται ο βαθμός επανεκλογής τους. Τέλος, επιχειρείται μια συσχέτιση μεταξύ των αποτελεσμάτων των Περιφερειακών Εκλογών και των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει στις Εθνικές Εκλογές του 2009 και του 2012 αντίστοιχα. Αναφορικά με την μεθοδολογία, αρχικά γίνεται βιβλιογραφική αναζήτηση σε επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα, ενώ κυρίως χρησιμοποιούνται στοιχεία που αφορούν τα αποτέλεσμα των εκλογών και τα πρόσωπα που εξελέγησαν από διαδικτυακές πηγές. Επίσης, για την αποτύπωση του εκλογικού κλίματος καθώς και την σχέση των Περιφερειακών Εκλογών με τις Εθνικές, γίνεται αναζήτηση σε διαδικτυακές πηγές, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικές εφημερίδες. Στα πλαίσια διερεύνησης των απόψεων των αιρετών, χρησιμοποιείται ποιοτική έρευνα, μέσω της μεθόδου της συνέντευξης από τον ερευνητή. Έτσι, με την χρήση 15 ερωτήσεων, διερευνώνται οι θέσεις αναφορικά με το θέμα που εξετάζεται της εκλεγμένης Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννη Σγουρού, καθώς και του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.
The elections in the Regions. Their peculiarity of representation relations and decision making. Case study of the regions of Attica and Crete
Keywords: Εκλογές--Ελλάδα; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Περιφερειακές εκλογές; Αττική; Κρήτη; Απόψεις αιρετών; Περιφερειακοί σύμβουλοι