Ευρωπαϊκές και Εθνικές Πολιτικές για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας στην Οικογένεια: Απόψεις Πολιτών άνω των 18 για την Αντιμετώπιση της Έμφυλης Ενδοοικογενειακής Βίας - Κιτσικούδη, Παγώνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι να προσεγγίσει θεωρητικά και ερμηνευτικά τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην οικογένεια και τί ενημέρωση υπάρχει στον ενήλικο πληθυσμό για την αντιμετώπιση της. Το θεωρητικό μέρος της εργασίας πραγματεύεται το εννοιολογικό πλαίσιο για την έμφυλη βία, εξετάζοντας τις μορφές-είδη της, την ερμηνεία της από την ακαδημαϊκή κοινότητα ως κοινωνικό φαινόμενο καθώς επίσης και τη θεσμική της κατοχύρωση από την ελληνική και ευρωπαϊκή σκοπιά. Όλα αυτά προσανατολισμένα στο πλαίσιο της οικογένειας πάντα. Στο ερευνητικό μέρος της έρευνας διεξήχθη ποσοτική έρευνα, με τη χρήση του ερωτηματολογίου, ως ερευνητικό εργαλείο. Από το ερωτηματολόγιο αντλήθηκαν πληροφορίες σχετικά με το τι γνωρίζουν οι ερωτώμενοι για την έμφυλη βία γενικά, τους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της μέσα στους κόλπου της οικογένειας καθώς επίσης και τη γνώση που έχουν ως προς την αναζήτηση βοήθειας για την αντιμετώπιση της, όταν αυτή εντοπίζεται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Το τέλος της εργασίας ολοκληρώνεται με την παρουσίαση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων, τα οποία διαμορφώθηκαν με βάση τις απόψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα. Επιπλέον, στο τελευταίο μέρος της εργασίας παρατίθενται και τα συμπεράσματα, τα οποία προέκυψαν μέσα από τη σύνδεση της βιβλιογραφίας που αξιοποιήθηκε και των εμπειρικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν μέσα από την ερευνητική διαδικασία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013775 cd
Keywords: Βία--Διαφορές φύλου--Ελλάδα--Έρευνα; Βία--Διαφορές φύλου--Ευρώπη--Έρευνα; Οικογενειακή βία--Ελλάδα--Έρευνα; Οικογενειακή βία--Ευρώπη--Έρευνα; Κακοποιημένες γυναίκες; Θύματα οικογενειακής βίας; Οικογενειακή βία--Δίκαιο και νομοθεσία--Ελλάδα; Οικογενειακή βία--Δίκαιο και νομοθεσία--Ευρώπη; Έμφυλη βία; Οικογένεια; Αντιμετώπιση; Παράγοντες; Νομοθετικό πλαίσιο; Ελλάδα; Ευρώπη; Έρευνα; Gender-based violence; Violence; Family; Dealing/confrontation; Factors; Legislative framework; Greece; Europe; Research