Στατιστική ανάλυση της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό που προέρχεται από αλλοδαπούς - Θεοχάρης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Οι αρνητικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επιβάλλουν να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε τα αίτια που οδηγούν στη σημερινή πραγματικότητα για να ασκηθούν κατάλληλες και αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπισή τους. Τα αίτια της κρίσης πρέπει να αναζητηθούν αφενός στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, αφετέρου, στη διεθνή συγκυρία της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης που τα ανέδειξε με ιδιαίτερα έντονο και οξύ τρόπο. Είναι γεγονός ότι ο παγκόσμιος τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που επηρεάστηκαν άμεσα από την οικονομική κρίση, κάτι που αποτυπώθηκε αφενός στην μειωμένη τουριστική ζήτηση και αφετέρου στους μειωμένους ρυθμούς ανόδου των διεθνών τουριστικών αφίξεων. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια τον τοποθετεί ήδη σαν μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της οικονομίας. Μια τέτοιου είδους μεγάλης κλίμακας δραστηριότητα όπως είναι ο τουρισμός, φυσικό είναι να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία και το περιβάλλον στους τουριστικούς προορισμούς. Ο Ελληνικός τουρισμός είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς της εθνικής οικονομίας, ο οποίος είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα διατηρεί σε γενικές γραμμές τη θέση της ανάμεσα στις βασικές ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, τα τελευταία χρόνια όμως αισθάνεται ισχυρή πίεση ιδιαίτερα από την Τουρκία. Το πλαίσιο της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η πορεία και οι επιπτώσεις του τουρισμού στην Ελλάδα που προέρχονται από τους αλλοδαπούς τουρίστες. Ειδικότερα γίνεται ανάλυση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα τόσο κατά μήνα όσο και κατά χώρα προέλευσης τους, όπως αυτά προκύπτουν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ). Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης δείχνουν ότι το παρά τις θετικές ενδείξεις που παρουσιάζονται στις αφίξεις το έτος 2010 ο ελληνικός τουρισμός, δεν έχει κατορθώσει ακόμη να βγεί από την φάση της ύφεσης στην οποία βρίσκεται από το 2008. Παρατηρούμε ακόμη, στη διάρκεια των τελευταίων ετών μια συνεχή μείωση του αριθμού διανυκτερεύσεων από την Γερμανία και το Ην. Βασίλειο οι οποίες είναι οι σημαντικότερες αγορές για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Ακόμη παρατηρούμε ότι η κατανομή των αφίξεων παρουσιάζουν έντονα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης κατά τους θερινούς μήνες (Ιούνιος-Σεπτέμβριος). Παρά τις πολυετής προσπάθειες για επιδίωξη άμβλυνσης της εποχικότητας, η οποία θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του ελληνικού τουρισμού, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος. Με άλλα λόγια, το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν έχει κατορθώσει να επανατοποθετηθεί στη διεθνή τουριστική αγορά .
Μ.Δ.Ε. 163
Keywords: Τουρισμός -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα; Στατιστική ανάλυση; Οικονομική κρίση; Επιπτώσεις; Τουρισμός; Αλλοδαποί