Διαβάθμιση Κινδύνου των Δημογραφικών και Οικονομικών Τάσεων στην Ελλάδα και ο Αντίκτυπος στην Επιχειρησιακή Ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων - Στεφανουδάκης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η συνεχιζόμενη αρνητική αλληλεπίδραση της οικονομικής κρίσης με τη δημογραφική κατάσταση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που επηρεάζει κάθε τομέα, πολύ δε μάλλον την επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Με την παρούσα εργασία θα γίνει διερεύνηση των κινδύνων, που απορρέουν από την οικονομική και δημογραφική κατάσταση της Ελλάδας, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ της. Αφού γίνει μια συνοπτική παρουσίαση της δημογραφικής και οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εν συνεχεία θα γίνει μια συσχέτιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους δύο αυτούς παράγοντες μαζί. Αναγνωρίζοντας έτσι τους σημαντικότερους κίνδυνους που προκύπτουν για τις ΕΔ, στη συνέχεια θα αξιολογηθούν και με τη χρήση του πίνακα κινδύνων θα αναδειχτούν οι σημαντικότεροι εξ αυτών. Για το κίνδυνο με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, ο οποίος είναι η μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα, θα γίνει μια δενδρική ανάλυση γεγονότων (ΕΤΑ) όπου θα αναλυθούν τα πιθανά σενάρια που ακολουθούν τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισής του υπολογίζοντας τις επιπτώσεις για τις ΕΔ.
Risk Assessment of Demographic and Economic Trends in Greece and the Impact on the Operational Readiness of the Hellenic National Armed Forces
Keywords: Ελλάδα--Ένοπλες δυνάμεις; Δημογραφία--Ελλάδα; Ελλαδα--Πληθυσμός; Στρατηγικός σχεδιασμός; Δημογραφικό; Οικονομική κρίση; Επιχειρησιακή ετοιμότητα