Η βαυαρική αντιβασιλεία του Γεωργίου Λουδοβίκου φον Μάουερ (1833-1834) - Σκάλκου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στις 30 Ιανουάριου 1833 ύστερα από πολλές περιπέτειες και διπλωματικές διαμάχες, φτάνει στο νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο με τη φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», ως βασιλιάς της Ελλάδας ο δεκαεπτάχρονος πρίγκιπας Όθωνας, γιος του φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του Α΄ και της βασίλισσας Θηρεσίας. Ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας ήταν ακόμα ανήλικος και το έργο του στην Ελλάδα εξαιρετικά δύσκολο, για να τον βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους ο πατέρας του, του δίνει για σύμβουλους και βοηθούς στο έργο του τρία διακεκριμένα άτομα στον τομέα, τους ως τριμελή, Αντιβασιλεία. Η τριμελής Αντιβασιλεία θα ασκούσε τα δικαιώματα του Όθωνα έως την στιγμή της ενηλικίωσης του, την 20η/1 Ιουνίου 1835.
Keywords: Maurer, Georg Ludwig von, 1790-1872; Αντιβασιλείς -- Ελλάδα -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1832-1862; Ελληνική Επανάσταση; Βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας; Βασιλιάς Όθωνας της Ελλάδος; Δίκαιο; Πανεπιστήμιο; Σχολεία; Εκκλησία; Στρατός; Greek Revolution; King Louis I of Bavaria; King Otto of Greece; Law; University; Schools; Church; Army