Οι αντιλήψεις των διευθυντριών των Δημοτικών Σχολείων, σχετικά με τα έμφυλα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. - Κάτρη, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η διοίκηση αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ο ρόλος του/της Διευθυντή/ντριας είναι εξίσου σπουδαίος τόσο για το εκπαιδευτικό πλαίσιο όσο και για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα. Ο αποτελεσματικός διευθυντής επηρεάζει τη λειτουργία και την ανάπτυξη ενός σχολικού οργανισμού και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά που θα βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας με στόχο τη βελτίωσή της. Ωστόσο, στην εκπαίδευση παρατηρούνται διακρίσεις στις θέσεις ιεραρχίας ανάλογα το φύλο. Πολλές από αυτές τις διακρίσεις οφείλονται σε στερεοτυπικές συμπεριφορές και σε αντιλήψεις της κοινωνίας αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Μπορεί σύμφωνα με την εγχώρια και διεθνή έρευνα τα στερεότυπα σχετικά με το φύλο και την ικανότητα για ανάληψη μιας θέσης ευθύνης να έχουν μειωθεί, δεν έχουν όμως εξαλειφθεί. Η παρούσα εργασία, έχει λοιπόν σκοπό να παρουσιάσει τις αντιλήψεις των γυναικών διευθυντριών για τη διοίκηση και τις δυσκολίες που τυχόν συναντούν, προκειμένου να αναδειχθούν οι πιθανές έμφυλες στερεοτυπικές συμπεριφορές που δέχονται κατά την άσκηση των διευθυντικών τους καθηκόντων και τους τρόπους με τους οποίους τις εκλογικεύουν και τις αντιμετωπίζουν. Η ποιοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε με το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης και διεξήχθη σε δέκα διευθύντριες σχολείων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι διευθύντριες προτιμούν το δημοκρατικό - ομαδικό στυλ ηγεσίας λόγω της ομαδικότητας που προσφέρει. Επίσης, οι γυναίκες διευθύντριες αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στη διάρκεια της θητείας τους, καθώς έρχονται συνεχώς αντιμέτωπες με στερεοτυπικές αντιλήψεις και ανισότητες εξαιτίας του γυναικείου φύλου τους. Επιπλέον, δέχονται αμφισβήτηση σχετικά με τις ικανότητες που έχουν από συναδέλφους αλλά και από γονείς και πολλές φορές οι πράξεις τους κρίνονται αυστηρότερα από τους άντρες. Συμπερασματικά, παρατηρείται μέχρι και σήμερα υποτίμηση της γυναίκας στο χώρο της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις θέσεις ευθύνης με έντονη κριτική προς το πρόσωπό της εξαιτίας και μόνο του φύλου της. Διάφορες έρευνες εντός και εκτός Ελλάδος έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, καθώς οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν πως έστω και μια φορά στην επαγγελματική τους ζωή έχουν δεχτεί κάποιο είδος στερεοτυπικών συμπεριφορών.
Αριθμός Εισαγωγής: 014072 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Διακρίσεις φύλου στην απασχόληση -- Ελλάδα; Διακρίσεις φύλου στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Φύλο, Ρόλος του -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Διοίκηση σχολικών μονάδων; Στυλ ηγεσίας; Γυναίκες σε διοικητική θέση; Έμφυλα στερεότυπα; Management of school unit; Leadership style; Women management positions; Gender stereotypes