Μεθοδολογία ενταξιακών προγραμμάτων παρέμβασης (ΕΑΕ04) και αντιμετώπισης μαθητή με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες στο γενικό Δημοτικό σχολείο - Τζώρτζη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μελέτη περίπτωσης μαθητή που φοιτά σε Δημοτικό Σχολείο στην περιφέρεια Πελοποννήσου στη γενική τάξη, με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες που εκδηλώνει προβλήματα συμπεριφοράς. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να εξετάσει την αποτελεσματικότητα προγράμματος παρέμβασης κοινωνικών δεξιοτήτων και τροποποίησης συμπεριφοράς στον συγκεκριμένο μαθητή στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης Μεταπτυχιακού Προγράμματος σπουδών στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν μικτή με ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Εφαρμόστηκε η μεθοδολογία ανάπτυξης προγραμμάτων παρέμβασης ειδικής αγωγής με έμφαση στη συλλογή δεδομένων, μέσα από τη διαδικασία της παρατήρησης στην τάξη και την άτυπη παιδαγωγική αξιολόγηση, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Η λειτουργική αξιολόγηση της συμπεριφοράς προσφέρει μία μέθοδο συλλογής δεδομένων σε σχέση με τις συνθήκες του περιβάλλοντος που συνδέονται με την εμφάνιση συμπεριφοράς και δίνει έμφαση στη λειτουργία της συμπεριφοράς δηλαδή τον σκοπό τον οποίο εξυπηρετεί. Μεταβλητές της έρευνας αποτέλεσαν οι αρνητικές συμπεριφορές που εκδηλώνονταν στο περιβάλλον της τάξης και δημιουργούσαν αρνητικό κλίμα αποδοχής του μαθητή από τους συνομηλίκους και δυσκολία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον. Συμπληρωματικά, για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος μοιράστηκε ερωτηματολόγιο στους εκπαιδευτικούς που δίδασκαν στη συγκεκριμένη τάξη για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διδακτικής παρέμβασης. Επίσης, διερευνήθηκαν οι πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση μαθητή με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς και οι απόψεις για τα προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο μαθητής μείωσε τις μορφές συμπεριφοράς που δημιουργούσαν αρνητικό κλίμα προσαρμογής του μαθητή στην τάξη και εμπόδιζαν τη διαδικασία της μάθησης του ιδίου και των συμμαθητών του.
Metodologia dei Programmi Integrati di Intervento dell' Alunno con composte cognitive, emotive e sociali difficoltà nella Scuola Materna Generale
Methodology of inclusive intervention programs to student with complex cognitive, emotional and social difficulties in the elementary school
Keywords: Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προσαρμογή μαθητών -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά – Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προβλήματα συμπεριφοράς; Λειτουργική αξιολόγηση; ΣΑΔΕΠΕΑΕ