Εμμανουήλ Ρέπουλης (1863-1924): Ο Κρανιδιώτης πολιτικός και οι πολιτικές του αρχές - Γεωργακόπουλος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο Εμμανουήλ Ρέπουλης διακρίθηκε στη δημοσιογραφία και την πολιτική ζωή της Ελλάδας για τρείς δεκαετίες. Η δημοσιογραφική του πένα έθεσε τις βάσεις της αμφισβήτησης απέναντι στις κυρίαρχες παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Ως πολιτικός στάθηκε στο μετερίζι του εκσυγχρονισμού και της αστικής ανόρθωσης του κράτους. Μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο πραγματοποίησαν ρηξικέλευθες τομές στην πολιτική ιστορία του τόπου και συνέβαλαν στην εδαφική διεύρυνση του ελληνικού κράτους. Παρότι η «Μεγάλη Ιδέα» δεν πραγματοποιήθηκε, ο εξέχων Κρανιδιώτης πολιτικός είχε καταφέρει να δώσει νέα πνοή στα δημόσια πράγματα και να συντελέσει στη δημιουργία μίας πιο ισχυρής Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.
Keywords: Ρέπουλης -- Εμμανουήλ -- 1863-1924; Δημοσιογράφοι -- Πολιτική δραστηριότητα -- Ελλάδα; Πολιτικοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ος αιώνας; Εμμανουήλ Ρέπουλης; Κοινοβούλιο; Κρανίδι; Υπουργός; Κόμμα των Φιλελευθέρων; Μεγάλη Ιδέα; Emmanuel Repoulis; Parliament; Kranidi; Minister; Liberal Party; Great Idea