Πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στους Δήμους - Μαυρομμάτη, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία αφορά τις πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στους Δήμους. Πρόκειται για μία προσπάθεια καταγραφής των πρακτικών που εφαρμόζουν σήμερα οι δήμοι καθώς και της γνώμης των δημοτικών υπαλλήλων σχετικά με την εφαρμογή των ανωτέρω πρακτικών. Διαπιστώθηκαν οι στάσεις τους και συνάχθηκαν συμπεράσματα. Το θεωρητικό πλαίσιο βασίσθηκε στις έννοιες Διοίκησης και Διοικητικών λειτουργιών, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, αρμοδιοτήτων της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και πρακτικών διοίκησης. Εκατόν σαράντα δύο (142) δημοτικοί υπάλληλοι από διάφορους δήμους της χώρας κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους σε προδιατυπωμένες γνώμες σχετικές με τις πρακτικές διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα σε θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης, αξιολόγησης της απόδοσης, ανταμοιβών τους, συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας τους, εργασιακών σχέσεων, συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, ύπαρξης κινήτρων. Επίσης, αποτυπώθηκαν οι στάσεις τους ως προς την οργανωσιακή δέσμευση, την εργασιακή ικανοποίηση και το εργασιακό πάθος. Το δείγμα υποστηρίζει την έλλειψη συμμετοχής των υπαλλήλων στις αποφάσεις της διοίκησης, εκφράζει υψηλό αίσθημα προσωπικής εργασιακής ικανοποίησης και πάθους και δηλώνει ανικανοποίητο από τις ανταμοιβές.
Ηuman resource management practices in municipalities
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Διοίκηση και οργάνωση; Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού; Αρμοδιότητες ΔΑΔ; Δήμος; Πρακτικές διοίκησης; Επιλογή υποψηφίων