Καταγραφή Της Ελληνικής Τεχνικής Βοήθειας -Στο Πλαίσιο Διμερούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας- Προς Τις Χώρες Συνεργασίας Της Μέσης Ανατολής, Κατά Τα Έτη 2010 Έως 2015 - Βάσσου, Χριστιάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στο πλαίσιο ενός ταχέως αναπτυσσόμενου κόσμου, οι διεθνείς ανισότητες δεν άργησαν να ανατείλουν. Τα μέσα του εικοστού αιώνα αποτέλεσαν εισηγητική περίοδο αναφορικά με τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία (development co-operation), η οποία -έως επί του παρόντος- εκτιμάται ως καθοριστικό εργαλείο (instrument) αποτίμησης, περιορισμού κι ενίοτε τελεσφόρας εξάλειψης της προαναφερθείσας αναπτυξιακής ασσυμετρίας. Ένας εκ των ισχυροτέρων γεωγραφικά μηχανισμός απόδοσης της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, εντοπίζεται στην -επιχειρησιακά διαρθρωμένη βάσει παροχής τεχνογνωσίας (know-how) και με βαθύτερη στοχοθεσία την ενδυνάμωση της διαχειριστικής ικανότητας (capacity) των αναπτυσσόμενων χωρών- Τεχνική Συνεργασία (technical co-operation). Με συνιστώσες τόσο τις κανονιστικές αρχές που διέπουν την Τεχνική Συνεργασία, όσο και την συγκυρία θεσμικής και στρατηγικής ανακατάταξης, στην οποία κατευθύνθηκε η Ελληνική Αναπτυξιακή Συνεργασία κατά την επισφαλή δημοσιονομική περίοδο 2010-2015, η προκείμενη επιστημονική εργασία συνίσταται στην στοιχειακή παράθεση, όπως αυτή αποτιμήθηκε κατόπιν καταγραφής της παρασχεθείσας ελληνικής Τεχνικής Συνεργασίας, προς τις χώρες συνεργασίας (partner countries) της Μέσης Ανατολής, κατά την ως άνω εξαετή χρονική περίοδο.
On Documenting The Greek Technical Co-Operation -Within The Context Of Bilateral Development Assistance-Towards The Middle East Partner Countries, Dating Between 2010 And 2015
Keywords: Οικονομική βοήθεια; Οικονομική ανάπτυξη; Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Διεθνής βοήθεια; Διεθνής Αναπτυξιακή Συνεργασία; Πολυμερής βοηθεία; Διμερής βοήθεια; Δωρήτριες χώρες