Η συμβολή της ΔΤΕ στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των εφήβων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μελέτη περίπτωσης στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά. - Ασημίδου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία έχει ως θέμα της την αξιοποίηση της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ) με στόχο την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης εφήβων μαθητών της Β΄ τάξης του Λυκείου. Για τον σκοπό αυτόν διενεργήθηκαν 16 θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις σε μία πειραματική ομάδα 21 μαθητών του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και σε μία ομάδα ελέγχου, επίσης 21 μαθητών. Στις θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις αξιοποιήθηκαν κάποιες από τις μορφές της ΔΤΕ όπως το εκπαιδευτικό δράμα, το δρα-ματικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, ο αυτοσχεδιασμός, η δραματοποίηση αφήγησης και το θέατρο playback. Θεματικά, όλες οι παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν προκειμένου να ενι-σχύσουν τη γενική αυτοπεποίθηση των μαθητών, αλλά και την ειδική αυτοπεποίθησή τους σε επτά τομείς: τη διάθεση, τη σχολική επίδοση, τον αθλητισμό, τις (προσωπικές) σχέσεις, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την εξωτερική εμφάνιση και την έκθεση μπρο-στά σε κοινό. Για τη συλλογή των δεδομένων εφαρμόζεται η μικτή μέθοδος συλλογής ποσοτικών δεδομένων μέσω της χρήσης του Ερωτηματολογίου Προσωπικής Αξιολόγη-σης (Personal Evaluation Inventory) του J. S. Shrauger, αλλά και ποιοτικών δεδομένων με τήρηση ημερολογίου παρατήρησης και διενέργεια ημιδομημένων συνεντεύξεων. Μετά την εφαρμογή των τεχνικών της ΔΤΕ και την αποτίμηση των ευρημάτων της ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας, οι μαθητές της ΠΟ παρουσίασαν σημαντική βελτίω-ση στη γενική αυτοπεποίθηση όπως και στους έξι από τους επτά τομείς της ειδικής αυτοπεποίθησης, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μας ερευνητικές υποθέσεις καθώς και τη σχετική βιβλιογραφία. Ο τομέας του αθλητισμού δεν παρουσίασε βελτίωση, γεγονός που αποδόθηκε στο ότι στο δείγμα της ΠΟ πλειοψηφούν τα κορίτσια τα οποία παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό ενασχόλησης με τον αθλητισμό, ενώ αξιοσημείωτος παράγοντας είναι και η απουσία ενδιαφέροντος των περισσότερων μαθητών για τον συγκεκριμένο τομέα. Διαπιστώθηκε, επίσης, η ανάγκη μελλοντικής επέκτασης της έ-ρευνας για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σε περισσότερα σχολεία γενικής παιδείας, αλλά και μουσικά, με στόχο τη συλλογή συγκριτικών στοιχείων, καθώς και η σπουδαιό-τητα μελέτης της αυτοπεποίθησης ως ανεξάρτητου τομέα και όχι κάτω από το πρίσμα της υπερκείμενης έννοιας της αυτοεκτίμησης.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Αυτοεκτίμηση; Αυτοπεποίθηση; Μεικτή έρευνα; Δευτεροβάθμια εκπάιδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Αυτοεκτίμηση; Αυτοπεποίθηση; Μεικτή έρευνα; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση