Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο (1943-1949) - Καρούνου, Λυγερή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ελληνικός Εμφύλιος: Ένα θέμα, που άλλοι το βλέπουν ως έκφραση προσωπικών πιστεύω και άλλοι ως θλιβερό-μελανό σημείο της Ιστορίας των νεότερων χρόνων του Νέου ελληνικού κράτους. Με ρίζες από τον προηγούμενο Εθνικό Διχασμό, συνεχίζει να διαιρεί από τον Μελιγαλά έως τον Γράμμο. Ο Εμφύλιος 1943-1949, στον ευαίσθητο, αυτό, γεωγραφικό κόμβο, ήταν η πρώτη πράξη του Ψυχρού Πολέμου. Με εξορίες, εκτελέσεις, φυλακίσεις, διώξεις, ακρωτηριασμούς ή ακόμη και με ακραίες εκφράσεις, ο Εμφύλιος πηγάζει από προηγούμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις, Φιλοβασιλικών, Φιλελεύθερων, Συντηρητικών, Δημοκρατικών, Αντιβασιλικών και Κομμουνιστικών θέσεων, που έρχονται από τις απαρχές του 20ου αιώνα και έχουν την κέντρα τους στον ανταγωνισμό των Προστάτιδων Δυνάμεων, οι οποίες είχαν ως απώτερο σκοπό τον καθολικό έλεγχο της χώρας.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1944-1949; Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Ιστορία, Στρατιωτική -- 20ος αιώνας; Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Βασιλιάς Γεώργιος; Μέση Ανατολή; Τσολάκογλου; Συνθηκολόγηση; Κατοχή; Εμφύλιος; Παιδομάζωμα; World War II; King George; Middle East; Tsolakoglou; Capitulation; Occupation; Civil; Mass Kidnapping of Children