Η συμβολή των Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη περιοχών. Περίπτωση μελέτης: Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής - Αυγερινός, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τον ρόλο των κοινωνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη του τουρισμού στο Δήμο Αριστοτέλη. Η μεθοδολογία της εργασίας βασίζεται σε βιβλιογραφική ανασκόπηση αλλά και σε ποιοτική έρευνα μέσω ημι-δομημένων συνεντεύξεων με άτομα συνδεδεμένα με τη διοίκηση και τον τουρισμό της υπό μελέτη περιοχής. Οι συνεντεύξεις αναλύθηκαν θεματικά, με σκοπό την εξαγωγή σημαντικών στοιχείων και προτύπων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι κοινωνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζονται ως κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού. Στο Δήμο Αριστοτέλη, υπάρχουν ευκαιρίες για διαφοροποίηση και ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα μέσω κοινωνικών επιχειρήσεων, καθώς οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, στην πολιτιστική ανταλλαγή, και στη διατήρηση της τοπικής ταυτότητας, προσφέροντας οφέλη όχι μόνο στον τουριστικό κλάδο αλλά και στην τοπική οικονομία. Παρά τις θετικές πτυχές, οι κοινωνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η δυσκολία στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα ρυθμιστικά εμπόδια, η έλλειψη κινήτρων και η ανταγωνιστική πίεση από συμβατικές επιχειρήσεις. Η έρευνα προτείνει την ανάγκη για στρατηγική ενσωμάτωση των κοινωνικών επιχειρήσεων στον τουρισμό, με έμφαση στην ισορροπημένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Τέλος, η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τόνωση της καινοτομίας στον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού μέσω κοινωνικής επιχειρηματικότητας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη βελτίωση του τουρισμού.
The contribution of Social Enterprises to the sustainable tourism development of regions. Case study: Municipality of Aristotle, Halkidiki
Keywords: Τουρισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Κοινωνικές επιχειρήσεις; Τουρισμός; Δήμος Αριστοτέλη