Ο Ρόλος της Παραπλάνησης στην Ειρήνη και στον Πόλεμο - Καρέλης, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ανατρέχοντας στην ιστορία του Πολέμου συναντάμε πλήθος πολεμικών κρίσεων και συγκρούσεων, των οποίων η έκβαση θα ήταν τελείως διαφορετική εάν, μέσω των επιχειρήσεων Παραπλάνησης, δεν είχε επιτευχθεί Στρατηγικός αιφνιδιασμός. Το γεγονός αυτό καθιστά αυτόματα την Παραπλάνηση ως έναν πολύ σημαντικό ρυθμιστικό παράγοντα της Διεθνούς Πολιτικής. Υπό αυτό το πνεύμα, η παρούσα Διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την ανάλυση της σημασίας της Παραπλάνησης καθώς και των προϋποθέσεων επιτυχίας της, μέσω συγκεκριμένων περιπτωσιολογικών μελετών, κατά τη διάρκεια εμπόλεμων περιόδων αλλά και περιόδων Ειρήνης. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά θα δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο θεωρητικό πλαίσιο προσανατολισμένο στις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω των ορισμών, της ιστορικής αναδρομής, της ανάλυσης των κατηγοριών Στρατιωτικής Παραπλάνησης καθώς και τον τρόπο χρήσης της από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθως, θα αναλυθούν περιπτωσιολογικές μελέτες με τη βοήθεια των οποίων θα καταλήξουμε σε κάποια επιμέρους συμπεράσματα, όπου με τη σειρά τους θα μας βοηθήσουν στην εξαγωγή των αντίστοιχων τελικών συμπερασμάτων. Παράλληλα, πάνω σε αυτές τις περιπτωσιολογικές μελέτες θα λάβουν χώρα τεχνικές Ανάλυσης Κινδύνου σύμφωνα με τις οποίες αφού προβούμε στην αναγνώριση των κινδύνων, στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε Μήτρες Κινδύνου (Risk Matrix) τόσο για την περίοδο Ειρήνης όσο και για την περίοδο ενός Πολέμου, εντός των οποίων θα εντάσσονται και οι αντίστοιχες περιπτώσεις που θα μελετήσουμε. Έπειτα, θα γίνει χρήση της μεθόδου Ανάλυσης Δένδρων Γεγονότων (Event Tree Analysis) με σκοπό να αποτυπώσουμε τις συνέπειες μιας εκ των περιπτωσιολογικών μελετών αναγόμενη στην περίπτωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τις πιθανές αρνητικές εκβάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης μελέτης επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα εστιασμένα κυρίως στην αναγνώριση κινδύνων και την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων Παραπλάνησης, αποσκοπώντας μακροπρόθεσμα στην όποια χρήση τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
Keywords: Διαχείριση κινδύνου; Πόλεμος; Στρατηγική; Αιφνιδιασμός (Στρατιωτική επιστήμη); Παραπλάνηση; Ανάλυση Ρίσκου; Μήτρα Κινδύνου; Ανάλυση Δένδρων Γεγονότων