Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Erasmus+» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης - Παπαποστόλου, Μαργαρίτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η Διπλωματική Εργασία που εκπονείται έχει σαν θέμα της την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Erasmus+» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και σκοπό της είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον τομέα των Παιδικών Σταθμών. Στο πρώτο κεφάλαιο, με το οποίο ξεκινά η έρευνα, γίνεται μια γρήγορη παρουσίαση του Προγράμματος, με τις τρεις βασικές του δράσεις. Σημειώνεται και ποια είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος και ποια η διαδικτυακή της πύλη. Ακόμη καταγράφονται η Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Οδηγός του Προγράμματος. Από το δεύτερο κεφάλαιο και μετά φαίνεται πιο ξεκάθαρα η μέθοδος που ακολουθήθηκε στην εξέλιξη της έρευνας και η οποία παρουσιάζεται λεπτομερειακά. Επειδή δε, η εξέλιξή της ήταν διαφορετική από την σχεδιαζόμενη πορεία της, τελικά η έρευνα περιορίστηκε στον τομέα των Παιδικών Σταθμών, αυτών που υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας που εξετάζεται. Στο τρίτο πια κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας όσον αφορά στους Παιδικούς Σταθμούς, ξεχωριστά για τον καθέναν Δήμο. Καταγράφονται δε, όλες οι μορφές αυτών και η υφιστάμενη κατάσταση. Σε αυτό το κεφάλαιο απαριθμούνται και διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στον ίδιο χώρο, και τα αποτελέσματα της έρευνας, που δεν είναι άλλα από την ανάγκη χρηματοδότησης του χώρου. Ένας τρόπος είναι και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως το «Erasmus+»,αλλά του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη χρήση.
The utilization of the European Programme “Erasmus +” from the Local Government in the Regional Unit of Thessaloniki
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Παιδικοί σταθμοί; Περιφερειακός προγραμματισμός; Περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη; Erasmus; Ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Παδικοί σταθμοί; Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης