Βιωσιμότητα και προοπτικές ανάπτυξης των Δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων, ως φορέων κοινωνικής πολιτικής - Μιχαλάτος, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την παροχή κοινωφελών υπηρεσιών στους δημότες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της βιωσιμότητας και των προοπτικών ανάπτυξης των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων και της δυνατότητάς τους να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο. Προς τον σκοπό αυτό θα γίνει ανάλυση προϋπολογισμών κοινωφελών επιχειρήσεων με χρήση αριθμοδεικτών. Επίσης θα γίνει κριτική θεώρηση και αξιολόγηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει την σύσταση και λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τις παραπάνω προσεγγίσεις, θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή προτάσεων για βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των κοινωφελών επιχειρήσεων των Δήμων.
Sustainability and development prospects of municipal public benefit enterprises, as carriers of social policy
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Kοινωφελείς επιχειρήσεις Δήμων; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Βιωσιμότητα; Κοινωνική πολιτική; Προϋπολογισμός; Αριθμοδείκτες