Ενεργειακό κόστος απειλή για τη βιωσιμότητα των Δήμων-Μελέτη περίπτωσης των έξι Δήμων νομού Βοιωτίας - Ζώνα, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η εικόνα που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια γενικευμένη ενεργειακή κρίση, που αυτή αποδίδεται στη συνδρομή μιας σειράς λόγων όπως η απότομη ανάκαμψη της οικονομίας και επομένως της ζήτησης ενέργειας μετά από μια πανδημία, ο περιορισμός της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς και η μείωση της παραγωγής του. Έτσι φθάσαμε στη δραματική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των παραγωγών του, όπως επίσης και της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα καλείται να ανταπεξέλθει σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, έτσι με την παρούσα εργασία έγινε μια προσπάθεια ανάλυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά των Δήμων, το μέγεθος επιβάρυνσης των λειτουργικών εξόδων τους από την αλματώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο αντίκτυπος στη βιωσιμότητά τους και οι νέες προοπτικές για αντιμετώπιση της κατάστασης. Η διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην μελέτη των απολογιστικών στοιχείων και συγκεκριμένα των κωδικών εξόδων που αφορούν τις δαπάνες ενέργειας των ετών 2016-2021, καθώς και του πρώτο εξαμήνου του 2021 και 2022 των έξι Δήμων του νομού Βοιωτίας, των δύο Δημόσιων Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Λιβαδειάς και της Θήβας και τέλος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος και Οργάνωσης Λιβαδειάς (ΔΕΠΟΔΑΛ). Τέλος επιδιώκεται η ανάλυση της οικονομικής κατάστασης των έξι Δήμων με τη χρήση ορισμένων αριθμοδεικτών για την εξαετία 2016-2021. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν εκτίναξη του ενεργειακού κόστους το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και επιπλέον ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πληρωθέντων εξόδων των δήμων αφορούν στην κάλυψη του λειτουργικών εξόδων τους.
Energy cost threatens the sustainability of the municipalities – Case study of the six Municipalities of Voiotia county
Keywords: Ενεργειακή πολιτική; Ενέργεια; Ενεργειακή κρίση; Δαπάνες ενέργειας; Ενεργειακό κόστος