Διερεύνηση της επίδρασης της πανδημίας COVID-19 στην κοινωνική ένταξη των Ρομά του καταυλισμού Ρομά «Κιάφα» του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος: Έρευνα Πεδίου - Σαμιώτη, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η κοινωνική ένταξη των Ρομά αποτελεί μια συνεχή διαδικασία η οποία επιχειρείται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, δράσεις και σχεδιασμό. Η κοινωνική ένταξη των Ρομά σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική για τους Ρομά είναι σε πλήρη ακολουθία με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική και αναφέρεται σε συγκεκριμένους άξονες .Η πανδημία COVID-19 επηρέασε τους Ρομά και αύξησε τις προϋπάρχουσες δυσκολίες, διακρίσεις και ανισότητες στην πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και στη συμμετοχή στην κοινωνικοοικονομική και πολιτική ζωή. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης της πανδημίας COVID-19 στην κοινωνική ένταξη των Ρομά του καταυλισμού Ρομά «Κιάφα» του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος Νομού Αττικής. Ειδικότερα, επιχειρείται η διερεύνηση του τρόπου επίδρασης της πανδημίας στους Ρομά σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς τους και στην ισότιμη πρόσβασή τους στα δημόσια αγαθά και στις υπηρεσίες και στη συνολική ικανοποίησή τους από τις κρατικές πολιτικές για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέσα από την διενεργηθείσα έρευνα πεδίου επιβεβαιώνεται η αρχική ερευνητική υπόθεση ότι η πανδημία COVID-19 επηρέασε την κοινωνική ένταξη των Ρομά του εδραιωμένου οικισμού Ρομά « Κιάφα» του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος Νομού Αττικής. Προκειμένου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον ερευνώμενο πληθυσμό Ρομά, προτείνεται μια σειρά μέτρων που μπορούν να διασφαλίσουν την κοινωνική τους ένταξη, να περιορίσουν τις διακρίσεις εις βάρος τους και τη βελτίωση της πρόσβασής τους στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις
Investigating the impact of the COVID-19 pandemic on the social integration of the Roma of the "Kiafa" Roma camp of the Municipality of Spata-Artemis: Field Research
Αρ. Εισ.: 67 cd
Keywords: Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Τσιγγάνοι -- Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Τσιγγάνοι -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες; COVID-19 (Ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Κοινωνική ένταξη; Παράρτημα Ρομά Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος; Kαταυλισμός Ρομά «Κιάφα» Σπάτων; Πανδημία COVID-19; Ικανοποίηση από κρατικές πολιτικές; Social inclusion; "Kiafa" Roma camp of Spata; COVID-19 pandemic; Roma Annex of Spata-Artemidos Municipality; Satisfaction with state policies