Οικονομική Κρίση και Ασφάλεια στην Ευρώπη - Τσιδήμας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κεντρικό θέμα την οικονομική κρίση και ασφάλεια στην Ευρώπη. Η διπλωματική εργασία ξεκινά με την διευκρίνιση ορισμένων οικονομικών εννοιών που σχετίζονται και επηρεάζονται από την οικονομική κρίση. Έπειτα, παρουσιάζεται σε γενικότερο πλαίσιο η έννοια της κρίσης, τα στάδια που την αποτελούν, τα αίτια της και γίνεται αναφορά σε κρίσεις που έχουν πλήξει την οικονομία παγκοσμίως κατά το παρελθόν. Ακολουθεί μία λεπτομερής ανάλυση της πιο σημαντικής κρίσης για την Ευρώπη (2007) του χρονικού της, των γενεσιουργών αιτιών καθώς και των συνεπειών αυτής. Στη συνέχεια, εξετάζεται αν μετά από αυτή την ισχυρή κρίση, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον ασφαλείς στον οικονομικό τομέα. Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με την αναφορά στη σημερινή κατάσταση της Ευρώπης, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με μίας άλλης μορφής κρίση με σαφή οικονομικό αντίκτυπο, την ενεργειακή κρίση, και προτείνονται τρόποι για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας προκειμένου να μην κλονιστεί η οικονομική ισορροπία περισσότερο στο μέλλον.
Μ.Δ.Ε. 28
Keywords: Xρηματοπιστωτική κρίση; Οικονομικό κύκλος; Φυσικό αέριο; Ενεργειακή ασφάλεια