Ανάλυση Διαβάθμιση Κινδύνου των Πληθυσμιακών Ροών στην Ελλάδα την Εποχή της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Κρίσης, 2013-2018 - Κυπριώτη Λοΐζου, Ιωάννα Διονυσία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η εργασία επιχειρεί να αναλύσει και να διαβαθμίσει τους κινδύνους που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες έχουν αυξηθεί τόσο σε κρατικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρόνο με το χρόνο . Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την χώρα όπως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως αυτή τη δεκαετία. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στα παράλια της Ελλάδας ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο. Είναι γεγονός, πως σε μια εποχή κρίσης, κοινωνικής και οικονομικής όπως αυτή που μαστίζει την Ε.Ε. και την Ελλάδα οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν κίνδυνο για τον μέλλον. Η παρούσα εργασία θα εστιάσει στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τη μεταναστευτική κρίση. Για την ανάλυση και διαβάθμιση των κινδύνων θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος Risk Matrix. Με αυτό το τρόπο θα γίνει μια πρώτη προσέγγιση πως ένα εργαλείο της διοικητικής της διακινδύνευσης μπορεί να καταστεί χρήσιμο εργαλείο για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική τη χώρας. Τέλος, μέσα από την έρευνα θα καταλήξουμε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν κίνδυνο για την Ελλάδα που τείνει να γίνει απειλή
Risk Assessment of Population Flows in Greece in the Era of the European Migration Crisis, 2013-2018
Keywords: Μετανάστευση; Μετανάστες; Διαχείριση κινδύνου; Πληθυσμιακές Ροές; Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Κρίση; Risk Matrix; Διαχείριση Κινδύνου