Η άσκηση αρμοδιότητας περί της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απο τη τοπική αυτοδιοίκηση: η περίπτωση του δήμου μαλεβιζίου - Παντερή, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η άσκηση αρμοδιότητας αδειοδότησης και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αποτελεί υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται λοιπόν, για ένα κλάδο ζωτικής σημασίας, καθώς στο σύνολο τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στην Ελλάδα, η κατηγορία αυτή των επιχειρήσεων, αποτελεί τη "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου ταυτίζεται με τη τοπική οικονομία, η προώθηση της οποίας αποτελεί αντικείμενο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην εργασία αυτή στο θεωρητικό μέρος θα γίνει αναφορά στην έννοια του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και στις για κάθε κατηγορία καταστήματος. Στη συνέχεια, επιχειρείται μια καταγραφή της νομοθεσίας, των κανονιστικών διατάξεων των δημοτικών αρχών και των κατευθύνσεων της κεντρικής διοίκησης σχετικά με τη λειτουργία τους, θα διερευνηθεί δε, η θέση της ελληνικής νομολογίας σχετικά με ζητήματα λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικών ενδιαφέροντος. Στο εμπειρικό μέρος της εργασίας θα παρουσιαστούν στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. άδειες ιδρύσεως, γνωστοποιήσεις, σφραγίδες κ.τ.λ.) και παραδείγματα που αποτέλεσαν δημόσιο πρόβλημα στη τοπική κοινωνία, με πρωτογενή έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Μαλεβιζίου, αξιοποιώντας τη μέθοδο των συνεντεύξεων από αιρετούς, αλλά και ερωτηματολογίων προς υποψήφιους επιχειρηματίες στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι κάτοικοι του Δήμου.
Μ.Δ.Ε. 11
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Public administration--Greece; Δημόσιες επιχειρήσεις--Ελλάδα; Government business enterprises--Greece; Δημόσιες επιχειρήσεις--Διοίκηση και οργάνωση; Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος; Διαδικασίες; Τοπική αυτοδιοίκηση