Σαράντος Αγαπηνός (1880-1907): Ο θρυλικός καπετάν Άγρας του Μακεδονικού Αγώνα - Δεληγιάννης, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο Σαράντος Αγαπηνός, γεννήθηκε τη 17η Φεβρουαρίου του 1880 στο Ναύπλιο και από μικρός δήλωνε ότι «θέλω να γίνω Aξιωματικός και να πάω στο πόλεμο». Στην ηλικία των δεκαεπτά, εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στην ηλικία των είκοσι έξι ετών, αφήνοντας την ηρεμία και την ασφάλεια της Αθήνας, «πέρασε» στην Oθωμανοκρατούμενη Μακεδονία, ως αρχηγός αντάρτικου σώματος στην ελώδη Λίμνη των Γιαννιτσών, για να αντιμετωπίσει τους Κομιτατζήδες, φέροντας το πολεμικό ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας ή καπετάν Άγρας. Η πολεμική του δράση, κυρίως στο Βάλτο, κατέστησαν το νεαρό Ανθυπολοχαγό ως μια από τις θρυλικότερες και εμβληματικότερες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα.
Keywords: Καπετάν Τέλλος Άγρας -- 1880-1907 -- ψευδώνυμο από το Σαραντέλος ή Σαράντος Αγαπηνός; Μακεδονία (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 1878-1912; Μακεδονία -- Ιστορία -- Μακεδονικός Αγώνας, 1904-1908; Μακεδονία -- Ιστορία, Στρατιωτική; Αξιωματικός; Οθωμανοκρατούμενη Μακεδονία; Λίμνη Γιαννιτσών; Κομιτατζήδες; Μακεδονικός Αγώνας; Καπετάν Άγρας; Officer; Ottoman-ruled Macedonia; Gannitsa Lake; Komitas; Macedonian Struggle; Captain Agras