Στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός στην Περιφέρεια Κρήτης - Σαπουντζή, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τις συνέργειες των ΟΤΑ για την αναπτυξιακή στρατηγική της Κρήτης, δίνει έμφαση σε όλους τους τομείς που απασχολούν το νησί. Ως βασικό στοιχείο της οικονομίας του νησιού, ο τουριστικός τομέας έχει οριστεί ως στόχος προς τον οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των ΟΤΑ για να γίνει ακόμη πιο προσιτός, να διασφαλιστούν καλύτερες υποδομές και να προωθηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών. Η φιλοσοφία της ανάπτυξης είναι μόνο μια πτυχή μεταξύ πολλών μέσα σε μια παγκόσμια προοπτική που ανοίγεται για τον τουρισμό. Δεν περιορίζεται μόνο στην εκπαίδευση, αλλά καλύπτει επίσης την πράσινη επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική καινοτομία ως μερικές από τις στρατηγικές επιταγές του μέλλοντος. Τέλος, τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής και τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι επίσης ζωτικά σε συνδυασμό με τις ανάλογες περιφερειακές ανταγωνιστικές πολιτικές. Το νησί της Κρήτης, επιθυμεί να συνεισφέρει τη δική του αξία σε μια αποτελεσματική και ισχυρή εθνική και ευρωπαϊκή εικόνα, συνεργαζόμενο με άλλες περιφέρειες και κέντρα λήψης αποφάσεων για την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών. Μια συνολική μεθοδολογία της στρατηγικής όπως διαπιστώθηκε, καθιερώνεται γύρω από έναν μηχανισμό επίλυσης προβλημάτων που δημιουργεί αποτελεσματικά βιώσιμη ανάπτυξη αξιοποιώντας τους αστικούς-αγροτικούς πόρους με ισορροπημένο τρόπο για την ανάπτυξη της περιοχής και με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα.
Strategic and operational planning in the Region of Crete
Αρ. Εισ.: 169 cd
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Ελλάδα περιφέρειες; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Περιφέρεια Κρήτης; ΟΤΑ; Περιφερειακός προγραμματισμός -- Ελλάδα -- Περιφέρεια Κρήτης; Περιφερειακός σχεδιασμός -- Ελλάδα -- Περιφέρεια Κρήτης; Στρατηγικός σχεδιασμός; Επιχειρησιακός σχεδιασμός; Περιφέρεια Κρήτης; Strategic planning; Operational planning; Region of Crete