Η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοϊού SARS-COV-2 - Καψιώχα, Βάϊα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Εισαγωγή: Η πανδημία COVID-19 που προκάλεσε ο κορωνοϊός SARS-COV-2 αποτελεί παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Εξαιτίας της ταχείας μετάδοσής του ιού, οι κυβερνήσεις εξέδωσαν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, κοινωνικής απομόνωσης, κλείσιμο σχολείων, επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων. Ενόψει των παραπάνω περιοριστικών μέτρων, παγκοσμίως, αναφέρθηκε αύξηση των αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων στα άτομα, όπως αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, υψηλά επίπεδα άγχους, περιπτώσεις μετατραυματικού στρες και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να περιγράψει τις μεταβολές στην συχνότητα εκδήλωσης ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τους παράγοντες που προκαλούν ή εντείνουν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, Μέθοδος: Διενεργήθηκε εκτενής ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από τις βάσεις δεδομένων Pubmed, Scopus και τη μηχανή αναζήτησης Google Scolar με τη χρήση της μεθόδου PRISMA, για όλα τα μέλη της οικογένειας (σύντροφοι, παιδιά, ηλικιωμένοι) που μπορεί να βιώσουν οικιακή βία την περίοδο της πανδημίας. Συμπεριελήφθησαν τελικά 53 μελέτες. Αποτελέσματα: Τα αυξημένα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας είναι ανησυχητικά με τα θύματα να παραμένουν παγιδευμένα στο σπίτι με τους θύτες τους και τις ευκαιρίες για αναζήτηση βοήθειας από οικεία πρόσωπα ή κοινωνικές υπηρεσίες να μειώνονται. Η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος θα βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να μπορέσουν να συμβάλλουν στην πρόληψη, την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των περιπτώσεων οικιακής βίας.
Μ.Δ.Ε. 2
Keywords: covid-19; coronavirus pandemic; domestic violence; domestic abuse; interpersonal violence