Πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες- τα μουσεία ως πολιτιστικές βιομηχανίες και σύνδεσή τους με τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη - Xατζάρα, Βαία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η εργασία μας εστιάζει στη σημασία του πολιτισμού ως βασικού πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και επισημαίνει την άρρηκτη σύνδεση του με τον τουρισμό και την εναλλακτική του μορφή ως πολιτιστικού τουρισμού. Ακολούθως, συνδέει τον πολιτιστικό τουρισμό με τα ολιστικά προγράμματά του- τις πολιτιστικές διαδρομές και τα αρχαιολογικά πάρκα- ενώ τονίζει την προσφορά του «Διαζώματος», ενός Κινήματος Πολιτών, στην προώθηση και υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων. Αναδεικνύει, επίσης, τη σημαντικότητα της ολιστικής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την προσφορά των Κλάδων Πολιτισμού και Δημιουργικότητας, ο συνδυασμός των οποίων φέρνει στο προσκήνιο την οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική του πολιτισμού. Στη συνέχεια, το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, ως Κλάδος Πολιτισμού και Δημιουργικότητας, ο αρχαιολογικός χώρος ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και η Ιαματική Πηγή του Στενού των Θερμοπυλών ως αναπτυξιακός τουριστικός πόλος, αποτελούν τη μελέτη περίπτωσης μας, και θα μας απασχολήσει η ανάδειξη και η αξιοποίησή τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 013614 cd
Keywords: Πολιτιστική κληρονομιά -- Ελλάδα -- Θερμοπύλες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστική πολιτική -- Ελλάδα -- Θερμοπύλες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστικός τουρισμός -- Ελλάδα -- Θερμοπύλες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μουσεία -- Ελλάδα -- Θερμοπύλες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αρχαιότητες -- Συλλογή και διατήρηση -- Ελλάδα -- Θερμοπύλες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Θερμοπύλες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιώσιμη ανάπτυξη; Πολιτιστική κληρονομιά; Πολιτιστικές διαδρομές; Πολιτιστικός πολιτισμός; Ολιστική διαχείριση; Πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες; Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών; Αρχαιολογικός χώρος Θερμοπυλών; "Διάζωμα"; Sustainable development; Cultural heritage; Cultural routes; Cultural tourism; Holistic management; Culture and creativity sectors; Historical information center of Thermolypae; Archaeological site of Thermopylae; "Diazoma"