Ο ρόλος των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών - Κλουτσάρα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η οικονομική ανάπτυξη είναι το βασικό ζητούμενο για κάθε οικονομία, εφόσον μέσω αυτής μπορεί να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Όσο απαραίτητη, όμως, είναι η οικονομική ανάπτυξη τόσο, ταυτόχρονα, σύνθετη και, συχνά, δυσχερής μπορεί να είναι επίτευξή της. Αυτό συμβαίνει διότι η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι δεν λειτουργούν πάντα- για διάφορους λόγους- προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Βασικό πυλώνα υποστήριξης της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν οι θεσμοί που αναπτύσσονται σε ένα κράτος. Θεσμοί όπως η χρηματοπιστωτική αγορά, το πολιτικό καθεστώς, η επιχειρηματικότητα και η εκπαίδευση είναι σε θέση να καθορίσουν- ανάλογα με την έκταση και την ποιότητά τους- το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης σε ένα κράτος το οποίο εκτιμάται, κυρίως, μέσα από τον ετήσιο υπολογισμό του Α.Ε.Π. Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά- μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης- την επίδραση των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών, με τον σχολιασμό υπαρκτών παραδειγμάτων.
The role of institutions in the economic development of states
Αρ. Εισ.: 130 cd
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη; Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν; Θεσμοί; Οικονομική ανάπτυξη; Θεσμοί; Εconomic development; Ιnstitutions