Όταν η φύση διδάσκει αρχές οικονομίας: Ο οικονομικός αντίκτυπος του μητρικού θηλασμού και η επίδρασή του στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική πρόοδο σε εθνικό και Διεθνές επίπεδο - Πούλου, Θεώνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στον άνθρωπο, ο θηλασμός είναι αναμφίβολα ο χρυσός κανόνας για την παροχή τροφής κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του νεογνού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑPA) προτείνουν τουλάχιστον έξι μήνες αποκλειστικού θηλασμού, ενώ ορίζουν το μητρικό γάλα ως τη μόνη ενδεδειγμένη πηγή διατροφής. Πέρα από σημαντική πηγή διατροφής για το βρέφος, η έρευνα έχει καταδείξει ότι ο θηλασμός δεν συνίσταται απλώς ένα γεύμα, αλλά έχει επίσης σημαντικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γνώση, τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία τόσο του παιδιού, όσο και της μητέρας. Επιπρόσθετα, ο θηλασμός συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι να διερευνήσει τον οικονομικό αντίκτυπο του μητρικού θηλασμού και την επίδρασή του στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική πρόοδο. Από μεθοδολογικής απόψεως, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση, ενώ για τον εντοπισμό ερευνητικών μελετών πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις ηλεκτρονικές βάσεις αναζήτησης Google Scholar, Pub Med και Research Gate.
Αριθμός Εισαγωγής: 012865 cd
Keywords: Θηλασμός; Θηλασμός -- Οικονομικές απόψεις; Θηλασμός --Κοινωνικές απόψεις; Θηλασμός -- Ψυχολογικές απόψεις; Νεογνά -- Υγεία και υγιεινή; Μητρικός θηλασμός; Οικονομικός αντίκτυπος; Οφέλη; Κοινωνικός αντίκτυπος; Περιβαλλοντικός αντίκτυπος; Breastfeeding; Economic impact; Benefits; Social impact; Environmental impact