Πολιτιστική πολιτική και τοπική ανάπτυξη, η περίπτωση του δήμου Τρίπολης - Λιακοπούλου, Έλενα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Ο πολιτισμός είναι μια έννοια πολυσήμαντη, η οποία συμπεριλαμβάνει τα ήθη και έθιμα ενός λαού, τις παραδόσεις, τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, την επιστημονική γνώση και τον τρόπο διαβίωσης των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η σημασία του πολιτισμού αναδεικνύεται συνεχώς όλο και περισσότερο, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με έννοιες όπως η οικονομική ανάπτυξη, σε τοπικό, κρατικό και διεθνές επίπεδο. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν τον κυριότερο φορέα προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών πολιτισμού και τοπικής ανάπτυξης. Έτσι, επιλέχθηκε και μελετήθηκε η περίπτωση του Δήμου Τρίπολης με case study τα πολιτιστικά δρώμενα και τις εκδηλώσεις και κατά πόσο μπορούν αυτά να επηρεάσουν στην τοπική ανάπτυξη του. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε κατ’ αρχήν ήταν αυτή, της παραγωγής ποιοτικών δεδομένων και συγκεκριμένα, χρησιμοποιήσαμε τη συνέντευξη με δομημένη μορφή και δομημένη ακολουθία ερωτήσεων σε συγκεκριμένο αριθμό συντελεστών, τόσο των υπεύθυνων των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Τρίπολης, όσο και κάποιων αιρετών. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και η μέθοδος του ερωτηματολογίου στο κοινό ώστε να αξιολογηθεί η προσφορά των πολιτιστικών αγαθών και η αποτελεσματικότητα της προβολής τους από το ίδιο το κοινό του Δήμου Τρίπολης. Η εργασία είχε ως στόχο να καταδείξει πως ο πολιτισμός είναι κινητήρια δύναμη για την τοπική ανάπτυξη, συνεπώς η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλαμβάνει με υπευθυνότητα τη διαχείριση και την επικοινωνία των αγαθών και υπηρεσιών της. Καθοριστικής σημασίας είναι επιπλέον η πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα πολιτιστικά δρώμενα η οποία θα επιτρέψει να συμπληρωθούν τα κενά της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου και να διατυπωθούν προτάσεις που θα επιτρέψουν την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του.
Μ.Δ.Ε. 255
Keywords: Πολιτισμός; Πολιτιστική πολιτική; Πολιτιστική επικοινωνία; Τοπική ανάπτυξη; Δήμος τρίπολης; Έρευνα κοινού; Συνεντεύξεις