Η αθηναϊκή ηγεμονία : Από τη Realpolitik στη Machtpolitik - Μπλάνας, Θεόδωρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύονται τα χαρακτηριστικά της αθηναϊκής πολιτικής, οι λόγοι που οδήγησαν στη μεταστροφή της καθώς και ηθικά θέματα ισχύος και δικαίου. Στο πρώτο μέρος της εργασίας καταγράφονται τα σύγχρονα ρεύματα της διεθνούς θεωρίας, η επιρροή που άσκησε ο Θουκυδίδης σε αυτά καθώς και η τοποθέτηση του ιδίου του Θουκυδίδη αλλά και των συμμετεχόντων του πολέμου μέσα στο εν λόγω θεωρητικό πλαίσιο. Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται αφενός η στρατηγική των δυο αντιμαχόμενων πλευρών και η εξέλιξη αυτής κι αφετέρου, τα αίτια που οδήγησαν στο πόλεμο τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής του ίδιου του ιστορικού. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η πρώτη φάση της αθηναϊκής πολιτικής, αυτή της Realpolitik, ο τρόπος έκφρασής της στους λόγους του κυρίαρχου εκπροσώπου της, του Περικλή αλλά και ο λόγος των Αθηναίων πρέσβεων στη Σπάρτη. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος αναλύεται η Machtpolitik της Αθήνας βάσει τριών περιστατικών που καταδεικνύουν τη μετάπτωση της Αθηναϊκής ηγεμονίας σε τυραννία, τους λογούς που οδήγησαν σε αυτή τη μακιαβελική πολιτική και την καταδίκη της από το Θουκυδίδη. Στο έργο του ο Θουκυδίδης επεδίωξε κι επέτυχε να καταδείξει τα κρίσιμα όρια που διαχωρίζουν τις δυο αυτές πολιτικές κατευθύνσεις, οι οποίες οδήγησαν από τη πλήρη επιδοκιμασία στην απόλυτη καταδίκη και το χαμό της Αθηναϊκής αυτοκρατορίας.
Keywords: Θουκυδίδης , 470-394 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Θουκυδίδης , 470-394 π.Χ. -- Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αθηναϊκή ηγεμονία, 479-431 π.Χ.; Ελλάδα -- Ιστορία -- Πελοποννησιακός Πόλεμος, 431-404 π.Χ. -- Ιστοριογραφία; Αθήνα (Ελλάδα) -- Πολιτική και διακυβέρνηση; Αθήνα (Ελλάδα) -- Ιστορία; Αρχαία Αθήνα; Αθηναϊκή ηγεμονία; Πολιτική και διακυβέρνηση; Θουκυδίδης , 470-394 π.Χ.; Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου; Αθήνα (Ελλάδα) -- Ιστορία