Η επίδραση των ψηφιακών εργαλείων διαβούλευσης στη λήψη αποφάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μελέτη περίπτωσης του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας - Αρβανίτη, Ελένη Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την επίδραση των ψηφιακών εργαλείων διαβούλευσης στη λήψη αποφάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μελέτη περίπτωσης τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Στόχος είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, η διερεύνηση δυνατοτήτων και εμποδίων του θεσμικού πλαισίου, η αξιολόγηση της συμμετοχής των πολιτών και η διατύπωση προτάσεων βελτίωσης. Για την επίτευξη των στόχων εφαρμόστηκε μεικτή μεθοδολογία: ποσοτική έρευνα με ερωτηματολόγια σε δείγμα 107 πολιτών και ποιοτική έρευνα με ημι-δομημένες συνεντεύξεις σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας αξιοποιεί μια σειρά ψηφιακών εργαλείων και επιδιώκει τη δημιουργία στοχευμένων διαδικασιών διαβούλευσης. Ωστόσο, υστερεί σε επίπεδο επικοινωνιακής στρατηγικής και θεσμικής δέσμευσης απέναντι στους πολίτες. Τα ευρήματα καταδεικνύουν περιορισμένη ενημέρωση για την ύπαρξη των ψηφιακών εργαλείων διαβούλευσης και ένα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών. Παρά τη σχετική απόκλιση στις αντιλήψεις των πολιτών και των στελεχών του Δήμου, ως κυριότερα εμπόδια στη συμμετοχή υποδεικνύονται η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και η πεποίθηση ότι οι απόψεις τους δεν λαμβάνονται υπόψη. Συμπερασματικά, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα αξιοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Χρήζει ωστόσο βελτίωσης στην αλληλεπίδραση με τους πολίτες ώστε τα ψηφιακά εργαλεία να μετατραπούν από τυπικές διαδικασίες σε ουσιαστικούς μηχανισμούς δημοκρατικής συμμετοχής.
The Impact of Digital Consultation Tools on Decision-Making in Local Government: A Case Study of the Municipality of Keratsini - Drapetsona
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Λήψη αποφάσεων; Διαβούλευση; Ψηφιακά εργαλεία; Συμμετοχή πολιτών; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας