Ο ρόλος της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια από το 2009 έως τον Απρίλιο 2023 : Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σερβία και το Κόσοβο. - Ζωγραφίδης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η πολιτική της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια εστιάζοντας περισσότερο στις χώρες της Σερβίας και του Κοσόβου. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο παρατέθηκε το θεωρητικό πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με εμπνευστή τον Αχμέτ Νταβούτογλου και αργότερα εκτελεστή αυτής, καθώς διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός. Οι πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν αναφέρονται στο δεύτερο κεφάλαιο. Επιπλέον σε αυτό και το επόμενο κεφάλαιο γίνεται περιπτωσιολογική μελέτη των πολυδιάστατων σχέσεων της Άγκυρας με τη Σερβία και το Κόσοβο στην προσπάθειά της να διαδραματίσει ρόλο σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο στην περιοχή. Στο τελευταίο κεφάλαιο διατυπώνεται και η εξατομικευμένη πολιτική του Ερντογάν στις σχέσεις με τις δύο παραπάνω χώρες ενώ τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα που εξήχθησαν καθώς και μια πρόβλεψη για την εξέλιξη αυτών των σχέσεων.
Turkey's role in the Western Balkans from 2009 to April 2023: Turkey's relations with Serbia and Kosovo.
Keywords: Τουρκία--Εξωτερικές σχέσεις; Τουρκία--Εξωτερικές σχέσεις--Σερβία; Τουρκία--Εξωτερικές σχέσεις--Κόσοβο; Τουρκία; Σερβία; Κόσοβο; Δυτικά Βαλκάνια; Ήπια Ισχύς; Στρατηγικό Βάθος; Ταγίπ Ερντογάν; Αχμέτ Νταβούτογλου; Ρεαλισμός; Πολιτιστική Διπλωματία; Διεθνές Εμπόριο