Το Ολυμπίτικο γλέντι ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μελέτη περίπτωσης το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη στην Βρουκούντα της Ολύμπου Καρπάθου - Μαργαρίτη, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται το ζήτημα της ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων μέσω της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Ειδικότερα εξετάζει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της παράδοσης μέσω της μελέτης περίπτωσης με τίτλο «το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη στην Βρουκούντα της Ολύμπου». Προσεγγίστηκαν οι ιδιαιτερότητες του διαχρονικού πανηγυριού και αναδείχθηκαν τα στοιχεία του Ολυμπίτικου Γλεντιού που το καθιστούν στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενταγμένο στο Εθνικό Ευρετήριο. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της Ολύμπου Καρπάθου στην συνέχεια αποτυπώνεται η τελετουργία του πανηγυριού και η σημασία του τόπου που εξελίσσεται αυτό. Στο πλαίσιο αυτό και μέσα από την τέλεση του και την έρευνα αναλύεται τι είναι το Ολυμπίτικο γλέντι, που πραγματοποιείται το γλέντι, ποιος ο ρόλος των κατοίκων στο γλέντι , τα ένυλα αντικείμενα που συντελούν στο γλέντι, την σημασία που έχει το γλέντι στην κοινωνία σήμερα , τον τρόπο που μεταδίδεται το στοιχείο καθώς και πώς διατηρείται και αναδεικνύεται ακόμα και σήμερα, καθώς και πως οι Σύλλογοι συμμετέχουν στην προβολή και διατήρηση του. Τέλος αναλύεται εάν η ζωντανή βιωματική παράδοση μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη τόσο τοπικά στην περιοχή της Ολύμπου –Διαφανίου Καρπάθου αλλά και υπερτοπικά στην Κάρπαθο.
The Olympos feast as an element of intangible cultural heritage. Case study the festival of saint John's in Vroukounta at Olympos Karpathos
Αρ. Εισ.: 02 cd
Keywords: Ελλάδα -- Πολιτιστική πολιτική; Άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα; Πολιτιστική κληρονομιά --Ελλάδα – Δωδεκάνησα (Νομός) – Κάρπαθος; Άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Oλυμπίτικο γλέντι; Όλυμπος Καρπάθου; Κοινοτική διασκέδαση; Βιωματική παράδοση; Intangible cultural heritage; Olympic feast; Olympos-Diafani Karpathos; Experiential tradition