Το πολιτιστικό απόθεμα της Επαρχίας Ολυμπίας από τους Προϊστορικούς έως τους Νεότερους χρόνους και η διαχείρισή του ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής - Λιάγκουρας, Χρίστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η πολιτιστική κληρονομιά και οι φυσικοί πόροι αναγνωρίζονται ως κύρια στοιχεία της συγκρότησης της ταυτότητας κάθε περιοχής και ως συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή της. Η Επαρχία Ολυμπίας (Νότια Ηλεία), μολονότι διαθέτει ένα πλούσιο πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα, έχει απολέσει την κοινωνική και οικονομική της δυναμική. Με το παρόν πόνημα, επιχειρείται για πρώτη φορά μια προσπάθεια διαχρονικής και ολιστικής προσέγγισης του μνημειακού και του φυσικού της πλούτου και παράλληλα προτείνεται ένα σχέδιο διαχείρισης με άξονα τη χάραξη τριών πολιτιστικών διαδρομών που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνίας για την ενεργή συμμετοχή της, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, στη βιώσιμη ανάπτυξή της και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Keywords: Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες; Άλλες Ανθρωπιστικές Επιστήμες; Πολιτιστική Διαχείριση; Ιστορία και Αρχαιολογία; Αρχαιολογία; Επαρχία Ολυμπίας; Νότια Ηλεία; Πολιτιστική διαχείριση; Πολιτιστικές διαδρομές; Βιώσιμη ανάπτυξη; Province of Olympia; Southern Ilia; Cultural management; Cultural routes; Sustainable develοpment