Ευάγγελος Παπανούτσος (1900-1982): Η ζωή, το έργο και η εποχή του - Αλεξοπούλου, Αντωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα Διατριβή έχει θέμα τον Ευάγγελο Παπανούτσο (1900-1982), τη ζωή του, το έργο του και την εποχή του. Αρχικά περιγράφονται η ζωή του και η εκπαιδευτική του δράση. Ο Παπανούτσος πέρα από εκπαιδευτικός, είχε έντονη δραστηριότητα στο Υπουργείο Παιδείας και γενικότερα στην Παιδεία. Θεωρείται αναμορφωτής της Ελληνικής Εκπαίδευσης και σε αυτόν οφείλεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964. Επίσης, ήταν φιλόσοφος και είχε γράψει φιλοσοφικά έργα στα οποία ανέλυε τη φιλοσοφική του σκέψη. Τέλος, περιγράφονται πώς ο Παπανούτσος έχει επηρεαστεί από τους αρχαίους, η σχέση του Παπανούτσου με τον Καζαντζάκη και πώς συγκλίνουν οι απόψεις του Παπανούτσου με τον Κοραή.
Keywords: Παπανούτσος , Ευάγγελος Π. , 1900-1982; Φιλόσοφοι -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Παιδαγωγοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ευάγγελος Παπανούτσος; Φιλόσοφος; Παιδαγωγός; Φιλοσοφία; Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση; Εκπαίδευση; Δημοτικισμός; Δοκίμιο; Evagelos Papanoutsos; Philosofer; Educator; Filosophy; Educational Reform; Education; Munisipalism; Essay