Η θεατρική αγωγή ως μέσο ευαισθητοποίησης μαθητών της Ε΄ τάξης δημοτικού σχολείου στις σωστές αρχές υγιεινής διατροφής - Βοϊτσίδου, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σε πολλές χώρες του κόσμου έχει αυξηθεί το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας και του παιδικού διαβήτη, λόγω της έλλειψης υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε παιδιά και εφήβους. Όπως έχει διαπιστωθεί, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των φαινομένων αυτών παίζει η απουσία ενημέρωσης και πληροφόρησης των παιδιών σε θέματα υγιεινής διατροφής σχετικά με τα οφέλη που έχουν για την υγεία ορισμένες τροφές. Η εργασία αυτή έχει σκοπό να παρουσιάσει την έρευνα που έγινε σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών της Ε’ τάξης του δημοτικού σχολείου Άριας Ναυπλίου και τη χρήση της θεατρικής αγωγής ως μέσου ευαισθητοποίησης των μαθητών όσον αφορά την υγιεινή διατροφή. Επίσης προτείνονται μέθοδοι ευαισθητοποίησης των μαθητών ως προς τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η εργασία αποτελείται από τέσσερις ενότητες: Στην εισαγωγική ενότητα γίνεται μια αναφορά στη σύγχρονη προσέγγιση γύρω από τη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Στις υπό-ενότητες που ακολουθούν αναφέρονται οι σκοποί και οι στόχοι, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε με την έρευνα αυτή, χωρίζοντάς τους σε γενικούς στόχους και επιμέρους/πιο ειδικούς στόχους. Ακόμα, παρουσιάζονται οι ερευνητικές και βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών στο σχολείο, το σπίτι και τη συμβολή της θεατρικής αγωγής. Επίσης, αναφέρονται η μεθοδολογία την οποία ακολουθήσαμε, και η μέθοδος συλλογής δεδομένων μας, αλλά και οι περιορισμοί της έρευνάς μας. Στις επόμενες ενότητες αναλύονται λεπτομερώς τα εργαστήρια που πραγματοποιήσαμε, η δομή και το περιεχόμενό τους καθώς και ο αναστοχασμός του κάθε εργαστηρίου, ενώ κάθε παρέμβαση ολοκληρώνεται με τα αποτελέσματα του κάθε εργαστηρίου. Τέλος, στην τελευταία ενότητα αναφέρονται τα συμπεράσματα της έρευνας μας, καθώς και τη βιβλιογραφία την οποία συμβουλευθήκαμε και μελετήσαμε για την πραγματοποίηση της έρευνας, ενώ η μελέτη μας ολοκληρώνεται με το παράρτημα στο οποίο βρίσκονται όλα τα εργαλεία συλλογής δεδομένων, όπως και το φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία της έρευνας. Λέξεις κλειδιά: διατροφικές συνήθειες, υγιεινή διατροφή, θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδια ρόλων, ευαισθητοποίηση για θέματα υγιεινής διατροφής, νέες διατροφικές συνήθειες, δέσιμο ομάδας, ομαδική συνεργατικότητα.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Διατροφικές συνήθειες; Υγιεινή διατροφή; Θεατρικό παιχνίδι; Ομάδα; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Διατροφικές συνήθειες; Υγιεινή διατροφή; Θεατρικό παιχνίδι; Ομάδα; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση