Η έννοια του κινδύνου στις αγορές χρήματος και το ρυθμιστικό πλαίσιο των συνθηκών της βασιλείας - Χριστοδουλόπουλος, Ευστάθιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η πρόσφατη διεθνής οικονομική κρίση και οι διαστάσεις που πήρε προκάλεσε ένα πρωτοφανές οικονομικό επεισόδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην παγκόσμια οικονομία. Στην εργασία αυτή επιχειρείται να παρουσιαστεί το διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο που υπήρχε πριν την εκδήλωση της κρίσης, μέσω των Συνθηκών της Βασιλείας Ι και ΙΙ και η αδυναμία τους να αποτρέψουν την εμφάνιση και επέκταση της κρίσης. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι νέες αναθεωρημένες εποπτικές διατάξεις του Συμφώνου της Βασιλείας ΙΙΙ, οι οποίες αναμένεται να υιοθετηθούν έως το 2019 και οι επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν στην οικονομία και τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Τέλος, γίνεται αναφορά στις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τεκμαίρονται συμπεράσματα για την αντιστροφή του δυσμενούς κλίματος.
Μ.Δ.Ε. 134
Keywords: Πιστωτικά ιδρύματα; Τραπεζικά συστήματα; Αγορά χρήματος; Επιτροπή Βασιλείας; Σύμφωνο της Βασιλείας; Αγορές χρήματος; Τραπεζικά συστήματα; Επιτροπή Βασιλείας; Σύμφωνα Βασιλείας