Κίνητρα και εργασιακή ικανοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα - Ανδρεάδη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει τα κίνητρα και την εργασιακή ικανοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού της δημόσιας πρωτοβάθμιας ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Η μελέτη διεξήχθη το χρονικό διάστημα 1-20 Οκτωβρίου 2024 και σε αυτή συμμετείχαν 100 εθελοντικά 100 εκπαιδευτικοί. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα δομημένο ερωτηματολόγιο κλειστών ερωτήσεων σχετικές με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, την κλίμακα κινήτρων του Manopoulos (2007) και το Job Satisfaction Survey του Spector (1985). Σύμφωνα με τα ευρήματα τα της μελέτης τα ισχυρότερα κίνητρα των εκπαιδευτικών είναι συνεργασία, η δημιουργική εργασία, η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια, η αναγνώριση, ο μισθός και οι συνθήκες εργασίας. Δυσαρέσκεια προκαλούν οι αμοιβές, η λειτουργία, η προαγωγή και οι πρόσθετες παροχές ενώ ικανοποίηση η αναγνώριση, η επικοινωνία και οι συνάδελφοι. Επίσης το φύλο δεν επιδρά ούτε στα κίνητρα ούτε στην εργασιακή ικανοποίηση ενώ η εκπαιδευτική ειδικότητα επιδρά μόνο στην εργασιακή ικανοποίηση. Τέλος τόσο στα κίνητρα όσο και στην εργασιακή ικανοποίηση επιδρούν η σχέση εργασίας, η ηλικία και η προϋπηρεσία.
Μ.Δ.Ε. 386
Keywords: Teachers, Greece; Job satisfaction; Education, Primary; Employees motivation; Εκπαιδευτικοί, Ελλάδα; Εργασιακή ικανοποίηση; Εργασιακή παρακίνηση; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια; Δημόσια εκπαίδευση; Εργασιακή ικανοποίηση; Κίνητρα; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Public education; Job satisfaction; Motivation; Primary education