Ο ρόλος των υποδομών στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Μία θεωρητική προσέγγιση - Σπηλιώτη, Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Το βασικό ερευνητικό πεδίο της παρούσας εργασίας είναι οι επιδράσεις των υποδομών στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Η σχέση αυτή έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα και η συνθετότητά της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει μια κοινά αποδεκτή προσέγγιση. Ξεκινώντας μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών στον ελλαδικό χώρο και καταλήγοντας στις σημερινές συνθήκες που επιβάλλει η οικονομική κρίση θα αναφερθούμε σε δύο όρους. Πρώτον, στον όρο υποδομές που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών έργων και δεύτερον, στον όρο παραγωγικότητα που εκφράζει τον λόγο των εκροών προς τις εισροές για την παραγωγή αποτελέσματος. Οι υποδομές και κυρίως οι δημόσιες πέραν της οικονομικής ανάπτυξης συνεισφέρουν στην μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων ανάπτυξης και στην εξωτερίκευση της οικονομίας αλλά μπορεί να φέρουν και αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες αν μεταστραφεί το επενδυτικό και εργασιακό ενδιαφέρον σε μεγάλα παραγωγικά κέντρα. Το κόστος των υποδομών και η χρήση των πόρων σε βραχυπρόθεσμους στόχους μας οδηγούν στην εξέταση των χρηματοδοτικών εργαλείων Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ μέσα από τη διερεύνηση των επιδράσεων ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στη χώρα μας, της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τη συσχέτιση με το επίπεδο ανάπτυξης των περιοχών που μεταβλήθηκε η προσπελασιμότητα. Η πορεία αυτή θα μας οδηγήσει στα τελικά μας συμπεράσματα και την διατύπωση προτάσεων χάραξης πολιτικής για τις υποδομές.
Μ.Δ.Ε. 168
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη; Υποδομές; Παραγωγικότητα; Τουριστική ανάπτυξη; Χρηματοδότηση