Κοινωνικό κράτος και δημόσια υγεία στην Ελλάδα. Το χθες και το σήμερα - Μαράντου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την οικονομική πολιτική της Ελλάδας έχουν φέρει εκ νέου στο φως τον επιστημονικό προβληματισμό που περιστρέφεται γύρω από το θέμα του κοινωνικού προσώπου του κράτους. Πράγματι, η βαθειά οικονομική ύφεση και η συστηματική έκπτωση των καθιερωμένων κοινωνικών παροχών του κράτους προς τις διάφορες κοινωνικές ομάδες των πολιτών έχουν ανατρέψει σημαντικά το παλαιότερη σκηνικό, όπου το όραμα δημόσιας υγείας μέσω του Ε.Σ.Υ., παρόλα τα ελαττώματά του, ήταν γεγονός. Στην παρούσα εργασία πρόκειται να προχωρήσουμε σε μιαν ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην σχέση κοινωνικού κράτους και δημόσιας υγείας στη χώρα μας και συνάμα σε μια διερεύνηση της τρέχουσας πραγματικότητας. Απώτερος σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή των σημερινών συνθηκών και η εκτίμηση της ισχύουσας κατάστασης στις κοινωνικές παροχές της δημόσιας υγείας. Μεθοδολογικά η εργασία ακολουθεί το πρότυπο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και κατά συνέπεια αξιοποιεί ως εργαλεία της τα σχετικά συγγράμματα, τις έγκριτες ερευνητικές δημοσιεύσεις και τα συναφή επιστημονικά άρθρα.
Μ.Δ.Ε. 131
Keywords: Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Δημόσια υγεία -- Ελλάδα; Κοινωνικό κράτος; Δημόσια υγεία στην Ελλάδα; Εθνικό Σύστημα Υγείας