Η Εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στα Ποδοσφαιρικά Σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας - Πανοβράκου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η εκπόνηση της παρούσας εργασίας έχει ως σκοπό να παρουσιάσει και αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται οι αρχές του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) βρίσκουν ή δεν βρίσκουν εφαρμογή στα Ποδοσφαιρικά Σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Να μελετήσει και να διερευνήσει, με τεκμηριωμένη επιστημονικά μέθοδο, το βαθμό και τα επίπεδα ενσωμάτωσης των προϋποθέσεων για την επίτευξη ποιοτικής διοίκησης των Ποδοσφαιρικών Σωματείων αλλά και να προτείνει τρόπους σημαντικής βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης. Ως εργαλείο διοίκησης το ΚΠΑ στηρίζεται στην διοικητική αριστεία όπως αυτή διατυπώνεται, αναλύεται και καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Ευρωπαϊκής Αριστείας (EFQM). Στο θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ποδοσφαιρικών Σωματείων και στοιχεία του θεσμικού και οικονομικού πλαισίου λειτουργίας τους. Εξίσου, αναλύεται η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ), η θεωρία του Deming και το ΚΠΑ καθώς και η συμβολή τους στη λειτουργία ενός οργανισμού. Κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων διαφαίνεται πως στα ποδοσφαιρικά σωματεία του Ν. Αργολίδας, γίνεται προσπάθεια να ακολουθηθούν και να ενσωματωθούν τα πρότυπα της ΔΟΠ σε ικανοποιητικό βαθμό. Το ερευνητικό ερώτημα είναι αν και κατά πόσο εφαρμόζονται οι κανόνες και οι τεχνικές της ολικής ποιότητας σε διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου. Επιπρόσθετα η ενσωμάτωση της ΔΟΠ σε οργανώσεις τέτοιου είδους αποτελεί απαραίτητος και αναγκαίος παράγοντας για την επίτευξη των στόχων τους, τόσο διοικητικά όσο και λειτουργικά.
The implementation of the common assessment framework in the Association of Football Clubs of the Prefecture of Argolida
Keywords: Ποδόσφαιρο - Διοίκηση και οργάνωση; Ποδοσφαιρικές ομάδες - Διοίκηση ολικής ποιότητας; Ποιοτικός έλεγχος; Διασφάλιση ποιότητας; Soccer - Management; Soccer teams - Total quality management; Quality control; Quality assurance; Κοινό πλαίσιο αξιολόγησης; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων; Ποδοσφαιρικά σωματεία; Common assessment framework; Total quality management; Association of Football Clubs; Football clubs