Ανάπτυξη συστήματος IoT για την αναγνώριση ατόμου με τη χρήση ML, απλής κάμερας, με βάση μη παρεμβατικά χαρακτηριστικά όπως οι διαστάσεις σώματος - Τέφας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη συστήματος αναγνώρισης ατόμων μέσω σωματομετρικών χαρακτηριστικών, αξιοποιώντας τεχνικές Computer Vision και Machine Learning. Το προτεινόμενο σύστημα βασίζεται σε αλγορίθμους Pose Estimation (HRNet, MoveNet) για την εξαγωγή σκελετικών σημείων και σε μεθόδους PCA και Mahalanobis Distance για την αναγνώριση. Η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε σε Python με χρήση OpenCV και μπορεί να λειτουργήσει σε πραγματικό χρόνο σε edge συσκευές. Τα αποτελέσματα δείχνουν ικανοποιητική απόδοση σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, με ανταγωνιστική ακρίβεια σε σχέση με καθιερωμένες μεθόδους. Η εργασία αναδείχθηκε Best Paper Nominee στο IEEE ISVLSI 2025, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της.
Keywords: IoT, σωματομετρικά χαρακτηριστικά