Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Εθνική Κυριαρχία ή Εξευρωπαϊσμός της Δημόσιας Πολιτικής Διαχείρισης Ενωσιακών Πόρων; - Μυρσινιά, Μαρία Λαμπρινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ εθνικής κυριαρχίας και εξευρωπαϊσμού στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας στην Ελλάδα ως μελέτη περίπτωσης. Αναλύει πώς οι πολιτικές και οι οδηγίες της ΕΕ ενσωματώνονται στην ελληνική δημόσια πολιτική και διερευνά τις επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας στην εθνική κυριαρχία. Η έρευνα χρησιμοποιεί μια συνδυαστική μεθοδολογική προσέγγιση που περιλαμβάνει την ανάλυση πρωτογενών δεδομένων μέσω συνεντεύξεων με ειδικούς, καθώς και τη δευτερογενή ανάλυση σχετικών νομοθεσιών, πολιτικών εγγράφων και ακαδημαϊκών άρθρων. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο ΜΑΑ έχει οδηγήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις στη διαχείριση των Ενωσιακών πόρων στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα έχει περιορίσει την εθνική κυριαρχία σε ορισμένους τομείς λόγω της απαίτησης συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η εργασία καταλήγει ότι ο ΜΑΑ μπορεί να θεωρηθεί ως εργαλείο που ενισχύει τόσο την εθνική κυριαρχία όσο και τον εξευρωπαϊσμό, ανάλογα με το πλαίσιο εφαρμογής και τις πολιτικές επιλογές που γίνονται σε εθνικό επίπεδο. Η ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο τάσεων είναι καθοριστική για την επιτυχή εφαρμογή και τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην Ελλάδα.
The European Union's Recovery and Resilience Facility: National Sovereignty or Europeanization in Public Policy Management of Union Resources?
Keywords: Κυριαρχία; Περιφερειακός προγραμματισμός--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ευρώπη--Οικονομική ολοκλήρωση; Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Ευρωπαϊκή Ένωση; Εθνική Κυριαρχία; Εξευρωπαϊσμός; Δημόσια Πολιτική; Διαχείριση Ενωσιακών Πόρων; Οικονομική Ανάκαμψη; Κρατική Κυριαρχία