Ο εσωτερικός πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα, αναφορικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ - Ντεϊμεντέ, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Προσχωρήσεως (28 Μαΐου 1979). Η δημόσια συζήτηση που προηγήθηκε της ένταξης πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στην παρούσα εργασία, θα παρουσιαστεί το πλαίσιο της συζήτησης, από την κατάθεση της αίτησης τον Ιούνιο του 1975 έως και την Κύρωση της Συνθήκης Προσχωρήσεως από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 28 Ιουνίου 1979. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα πολιτικά κόμματα, που πρωταγωνίστησαν με τον τρόπο τους, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Θα αναλυθούν οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του Κεντρώου χώρου, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Ανανεωτικής Αριστεράς, αναφορικά με τα οφέλη και τις συνέπειες που θα επέφερε η ένταξη στην ΕΟΚ στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα της χώρας, στην οικονομία, στην εξωτερική ασφάλεια και στην εθνική ανεξαρτησία της. Θα γίνει αναφορά στον τρόπο που η περίοδος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ένταξη στην ΕΟΚ, έδωσε την ευκαιρία κυρίως στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ να αναπτύξουν στρατηγικές πολιτικού ανταγωνισμού σε μια εποχή που το κομματικό σύστημα της χώρας αναδιαμορφωνόταν. Καθώς και στην τροποποίηση της ρητορικής του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ένταξη στην ΕΟΚ, λίγο πριν τις εκλογές του 1981 και στην εξωτερική πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε κυβέρνηση.
The internal political dialogue in Greece regarding the country's accession to the EEC
Keywords: Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα--Ελλάδα; Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα; Ελλάδα--Σχέσεις--Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα; Ελλάδα; Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα; Κωνσταντίνος Καραμανλής; Ενταξιακές διαπραγματεύσεις; Δημόσια συζήτηση; Συμφωνία Προσχωρήσεως 1979; ΠΑΣΟΚ